oscarr Opublikowano 17 Sierpnia 2019 #1 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Mam pewną zagwozdkę wczoraj owy osobnik ( pierwszy na który jest przyblizenie ) Metriaclima Zebra Boadzulu kopał sobie cały czas norę pod kamieniami a dzisiaj nosi ikrę i nie pobiera pokarmu. Malawian sprzedał mi 2 sztuki większe miały to być samice w pewnym momencie miałem wątpliwości ale chyba jednak to są samice. Tylko skąd samiec by zapłodnił ikrę ? Mam ogólnie 9 sztuk tego gatunku 2 te większe chyba samice i 7 sporo mniejszych. W akwarium prócz tego pływa 8 sztuk Metriaclima elongatus Chailosi, 8 sztuk Chindongo Elongatus Mphanga i 5x Labidochromis Caeruleus Yellow. Załączam poglądowy filmik. VID_20190817_135517.mp4 Skoro z tych 2 większych są tylko samice to jak to się stało ?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 17 Sierpnia 2019 #2 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 (edytowane) 10 minut temu, oscarr napisał: Malawian sprzedał mi 2 sztuki większe miały to być samice w pewnym momencie miałem wątpliwości ale chyba jednak to są samice. To jest samica. 10 minut temu, oscarr napisał: Mam ogólnie 9 sztuk tego gatunku 2 te większe chyba samice i 7 sporo mniejszych. Prawdopodobnie wśród tych mniejszych są samce . Ale to ,że są młode i mniejsze nie wyklucza ich zdolności płciowej bo ta nie idzie w parze z wielkością . Ryby szybciej osiągają zdolność płciową jak nominalną wielkość. To jest moja wersja ..ale nie wykluczam innej. Edytowane 17 Sierpnia 2019 przez AndrzejGłuszyca 1
oscarr Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Autor #3 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 3 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał: To jest samica. Prawdopodobnie wśród tych mniejszych są samce . Ale to ,że są młode i mniejsze nie wyklucza ich zdolności płciowej bo ta nie idzie w parze z wielkością . Ryby szybciej osiągają zdolność płciową jak nominalną wielkość. To jest moja wersja ..ale nie wykluczam innej. Też nie wykluczam tej wersji tam napewno jest jakiś samiec tylko te 7 sztuk jest ponad połowe mniejsza i cięzko mi sobie to wyobrazić że taka duża samica dopuszcza do siebie takiego maluszka
Andrzej Głuszyca Opublikowano 17 Sierpnia 2019 #4 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 1 minutę temu, oscarr napisał: cięzko mi sobie to wyobrazić że taka duża samica dopuszcza do siebie takiego maluszka Trzeba poczekać i zobaczyć co wyrośnie z tych co ma dziś w pysku. Podobieństwo do " taty " wszystko wyjaśni
oscarr Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Autor #5 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 (edytowane) 6 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał: Trzeba poczekać i zobaczyć co wyrośnie z tych co ma dziś w pysku. Podobieństwo do " taty " wszystko wyjaśni Nie wiem czy się cos uchowa. Prawie 2 miesiące temu samica Yellow wypuściła małe, raz widziałem jednego i to by było na tyle. Po prostu mnie to zaciekawiło bardzo. To jej kopanie notoryczne i nagle ikre nosi. A nawet nie widzialem w tym miejscu co kopała żadnej innej ryby, ale samo tarło napewno mi umknęło. Edytowane 17 Sierpnia 2019 przez oscarr
Bartek_De Opublikowano 17 Sierpnia 2019 #6 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Może nosić niezapłodnioną ikrę i za jakiś czas ją połknie lub wypluje. Takie sytuacje się zdarzają gdy samica jest gotowa do tarła, a nie ma samca.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 2
Rekomendowane odpowiedzi