Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pewną zagwozdkę wczoraj owy osobnik ( pierwszy na który jest przyblizenie ) Metriaclima Zebra Boadzulu kopał sobie cały czas norę pod kamieniami a dzisiaj nosi ikrę i nie pobiera pokarmu. Malawian sprzedał mi 2 sztuki większe miały to być samice w pewnym momencie miałem wątpliwości ale chyba jednak to są samice. Tylko skąd samiec by zapłodnił ikrę ? Mam ogólnie 9 sztuk tego gatunku 2 te większe chyba samice i 7 sporo mniejszych. W akwarium prócz tego pływa 8 sztuk Metriaclima elongatus Chailosi, 8 sztuk Chindongo Elongatus Mphanga i 5x Labidochromis Caeruleus Yellow. Załączam poglądowy filmik. 

Skoro z tych 2 większych są tylko samice to jak to się stało 😂?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, oscarr napisał:

Malawian sprzedał mi 2 sztuki większe miały to być samice w pewnym momencie miałem wątpliwości ale chyba jednak to są samice.

To jest samica.

10 minut temu, oscarr napisał:

Mam ogólnie 9 sztuk tego gatunku 2 te większe chyba samice i 7 sporo mniejszych.

Prawdopodobnie wśród tych mniejszych są samce . Ale to ,że są młode i mniejsze nie wyklucza ich zdolności płciowej  bo ta nie idzie w parze z wielkością . Ryby  szybciej osiągają zdolność płciową jak  nominalną wielkość. To jest moja wersja ..ale nie wykluczam innej.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano
3 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

To jest samica.

Prawdopodobnie wśród tych mniejszych są samce . Ale to ,że są młode i mniejsze nie wyklucza ich zdolności płciowej  bo ta nie idzie w parze z wielkością . Ryby  szybciej osiągają zdolność płciową jak  nominalną wielkość. To jest moja wersja ..ale nie wykluczam innej.

Też nie wykluczam tej wersji tam napewno jest jakiś samiec tylko te 7 sztuk jest ponad połowe mniejsza i cięzko mi sobie to wyobrazić że taka duża samica dopuszcza do siebie takiego maluszka :D

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Trzeba poczekać  i zobaczyć co wyrośnie z tych co ma dziś w pysku. Podobieństwo do " taty " wszystko wyjaśni :)

Nie wiem czy się cos uchowa. Prawie 2 miesiące temu samica Yellow wypuściła małe, raz widziałem jednego i to by było na tyle. Po prostu mnie to zaciekawiło bardzo. To jej kopanie notoryczne i nagle ikre nosi. A nawet nie widzialem w tym miejscu co kopała żadnej innej ryby, ale samo tarło napewno mi umknęło.

Edytowane przez oscarr
Opublikowano

Może nosić niezapłodnioną ikrę i za jakiś czas ją połknie lub wypluje. Takie sytuacje się zdarzają gdy samica jest gotowa do tarła, a nie ma samca.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2