Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolejny etap za mną, kaseciak poklejony 😉 Wysoki na 47cm, długi 23,5cm i szeroki 17,6cm. Ta jedna dłuższa ścianka to mój system mocowania, na dwa wkręty do pokrywy z spienionego pcv 😋 Mam tak w obecnym akwarium i jestem z tego zadowolony, ani drgnie. Układ: komora śmieciowa z grzałką 3cm, gąbka ppi45 5cm, gąbka 10 ppi, pompa DCP3000 12cm.

Teraz trudniejsza część - znaleźć pasujący do tego kamień na formę maskownicy 😬20190802_104439.thumb.jpg.8fc355fc53dca652570966eab5e4d774.jpg

20190802_104450.thumb.jpg.60ba2fab0c71afdb4af99c8b7a699a8e.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Tak się zastanawiam po co zrobiłeś tego kloca ;) ? Robisz świetne moduły i śmiało możesz zrobić w nich filtrację. 

1. Biologiczna na falowniku + skimer - Na dole modułu montujesz falownik ( dodatkowa cyrkulacja) na to dajesz ceramikę a na nią dociętą na wymiar modułu gąbkę/watę (czyścisz w miarę zabrudzenia). Na górze tego modułu montujesz grzebień ( np. zrobiony z PCV - skimer). Całość przyklejona do szyby.

2. Mechaniczna - Na dole modułu umieszczasz kratkę zasysającą na dno pakujesz pocięte gąbki w siatce nad nimi pompa z wyjściem na taflę wody (masz cyrkulację i natlenienie). Gąbki czyścisz w miarę zabrudzenia. Całość również przyklejona do szyby po przeciwnej stronie

Wszystko ładnie estetycznie i nie widać filtracji.

Edytowane przez eljot
  • Lubię to 2
Opublikowano

@eljot kaseciak powstaje z przyzwyczajenia i wielkiego zadowolenia tą filtracją. A że kloc, to wiem 🤣 Ale zapewniam, że będzie wyglądał identycznie jak moduły i ciężko będzie poznać gdzie się znajduje 😉 Filtracja za tłem o której pisałeś to mega sprawa, dlatego biologię będę miał w module. Mechanikę również rozważałem, natomiast łatwość dostępu do gąbki kaseciaka przeważyła szale na jego korzyść - ale jak piszę, zrobię tak że będzie to wszystko jedną całością 👍

Opublikowano
23 minuty temu, Mróz napisał:

Mechanikę również rozważałem, natomiast łatwość dostępu do gąbki kaseciaka przeważyła szale na jego korzyść - ale jak piszę, zrobię tak że będzie to wszystko jedną całością 👍

Ale przecież możesz zrobić to samo bez tego pudła które samo w sobie jest ciężkie do ukrycia. Co do dostępu do gąbki to  w mojej propozycji wyjęcie siatki z gąbką do skomplikowanych nie należy ;) (płuczesz w siatce).  Ale rozumiem kwestia przyzwyczajenia :) .

• Lubię to 2