Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeden z moich Labidochromis caeruleus kolejny raz wskoczył mi do kaseciaka (nie mam pewności czy to ten sam) za pierwszym razem dość szybko spostrzegłem jego brak i wyłowiłem go bez problemu. Tym razem siedział tam cały dzień, gdy go zlokalizowałem był wciśnięty między Atmana, a ściankę kaseciaka, po wyjeciu pompy yellowek leżał na dnie kasety myślałem, że martwy... 😭 Jak go wyciągnąłem, to się trochę ruszał ale po wrzuceniu do wody, leżał bokiem na piasku, tylko poruszając skrzelami. Jako że nie mam innego zbiornika, nabrałem wody z akwarium do plastikowego pudełka okolo 1l i tam go wrzuciłem, przez noc na tyle doszedł do siebie, że pływa w normalnej pozycji w pudełku 😃 niestety po wrzuceniu do akwarium, wyraźnie nie radzi sobie z prądem wody, miota nim po całym akwarium. 

Teraz pytanie, co lepsze, małe pudełko bez napowietrzania i filtra, czy walka z prądem w akwarium? 🤔

Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się, że jeśli nie masz innej opcji, to lepiej w akwa bym go zostawił. Woda w tym małym pudełku bez napowietrzania i żadnej biologii może go wykończyć szybciej niż ten prąd wody w akwarium. Też miałem już kilku skoczków którzy wskoczyli do kaseciaka i byli mocno poobijani, wszyscy żyją do dziś 😉

Edytowane przez Mróz
Opublikowano
7 minut temu, bobasxx napisał:

Teraz pytanie, co lepsze, małe pudełko bez napowietrzania i filtra, czy walka z prądem w akwarium?

W akwa ma więcej miejsca na regeneracje i szybciej dojdzie do siebie. Poza tym po kilkudniowej izolacji może mieć potem problemy w dużym akwa.

• Lubię to 2
Opublikowano

Jakoś udało mu się dostać pod kaseciaka, tam prąd jest chyba najsłabszy i tam siedzi, najważniejsze, że grzbietem do góry 🤗

• Lubię to 1
Opublikowano

Zrob sobie "kotnik" z plastikowej butelki. Otwory możesz zrobić rozgrzanym gwoździem lub lutownicą. Przyda się przyssawka żeby butelka stała w miejscu, jeśli nie masz, można użyć klamerek do bielizny i przypiąć do szyb w rogu akwarium.

4a4dbc18d956f137833058f649f21195.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Nie kombinuj..zostaw go ...da sobie radę.

Niestety musiałem wsadzić kotnik, bo już dwa razy yellowka zassało do komory śmieciowej kaseciaka 😲 nie chcę go więcej stresować i męczyć. 

Do jedzenia nie podpływa, do tego ma postrzępioną płetwę ogonową i końcówkę grzbietowej (pewnie to skutek spotkania z wirnikiem Atmana). 

Tak wyglądał około 15-ej

Teraz siedzi w poziomie przy dnie kotnika 👍

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano
27 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Filmik tutaj Tobie wrzuciłem.

Faktycznie dobrze zrobiłeś , że go oddzieliłeś. Nie każda rad przeniesiona ze swojego akwa jest słuszna jak moja;)

Dzięki,

mały OT, zanim edytowałem posta, film był widoczny od razu, a edytowałem dlatego, że nie mogłem nic dopisać pod filmem 👍