Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, Bartek_De napisał:

Żaden ze mnie ekspert od obsad, ale nie bierzesz pod uwagę Pseudotropheus Acei Luwala? Pięknie wyglądają w stadzie i wypełnią górę akwarium

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Miałem acei i rzeczywiście ladna duża ryba pływającą w stadzie i łagodna , nie mówię że nie biorę pod uwagę po prostu oninalem bo już miałem :)

Opublikowano (edytowane)

Ale redy do mdok i aulonocar? Plus one są ładne jak są młode, dorosłe są brzydkie (choć wiadomo, kwestia gustu).

Jak już przy zapomnianych gatunkach jesteśmy... Jakbym miała celować w mbunę, to pomyślałabym nad crabro. To piękna ryba i dorosłe nie tracą na uroku nic a nic. Wieki temu miałam, a teraz widzę, że straciła mocno na popularności (przez co trudno o dobrej jakości filmiki i zdjęcia), a szkoda.

Bardzo ciekawa jestem na co się ostatecznie zdecydujesz. :)

Edytowane przez zurawinska
Opublikowano
41 minut temu, Tomasz78 napisał:

Ewentualnie zamiast fire fish jest taka ryba dawniej bardzo popularna a dziś trochę zapomniana metriaclima estherae red red, samice pomarańczowo-czerwonawe, samce nawet zdominowane nie tracą koloru. Nie rezygnując z protomelasa taeniolatus namalenje oczywiście jeśli się spodobał.

Zamiast maison reef ; - cynotilapię hara gallireya reef, samce są bardzo podobne do maison reef ale mniejsze i mniej pasów mają , są prawie białe a samice niebieskie.

Taka luźna propozycja, jednak może otworzyć oczy na nowe zapomniane gatunki a mogą się spodobać. Tak czy siak możliwości jest wiele a kolory ryb które podałeś w poście 32 "Akwarium 1000l" można skomponować z wielu różnych gatunków. Chodzi tylko o to czy jeśli ryba ma być np. żółta to czy cała żółta czy żółta w czarne pasy czy żółta łaciata i tak z wszystkimi kolorami.

Hara tez ladna , prawie identyczne samce chociaz maison wyglada zjawiskowo :) Jestem otwarty na propozycje ,  bardzo bym chcial Moori i Mdoka poniewaz sa to nietuzinkowe rybki , przynajmniej wedlug mnie :)

Opublikowano
31 minut temu, zurawinska napisał:

Ale redy do mdok i aulonocar? Plus one są ładne jak są młode, dorosłe są brzydkie (choć wiadomo, kwestia gustu).

Co do redów to chodziło mi o obsadę z mbuną, nawiązanie do postu 14. Dorosłe są brzydkie? Pierwsze słyszę, no ale skoro kwestia gustu...

Crabro też ciekawa, ładna ryba i pasuje do obsady zarówno mbuna jak i non-mbuna.

39 minut temu, Lukasz22 napisał:

Hara tez ladna , prawie identyczne samce chociaz maison wyglada zjawiskowo :) Jestem otwarty na propozycje ,  bardzo bym chcial Moori i Mdoka poniewaz sa to nietuzinkowe rybki , przynajmniej wedlug mnie :)

Można ułożyć obsadę pod mdokę i moori.  Ale to by była obsada non-mbuna a Ty chcesz mix. No cóż, ryby weźmiesz jakie zechcesz a jak taki mix będzie funkcjonował to się okaże za kilka/kilkanaście miesięcy.

Jest jeszcze jedna obsada o której nikt nie wspomniał a nadaje się do Twojego akwarium, to jest duża non-mbuna i drapieżne pyszczaki.

Opublikowano
16 minut temu, Lukasz22 napisał:

Gdzie mogę znaleźć które gatunki należą do non-mbuna , a które do mbuna? Bo tak naprawdę nigdy tak na to nie patrzyłem . 

Trzeba czytać o tych rybach😉. Non-mbuna to ryby występujące głównie na otwartych przestrzeniach piasku i toni, a mbuna zamieszkuje skały. 

Jeśli chcesz ryby z Żor, to ja to widzę tak:

-Cyrtocara moori

- Placidochromis phenochilus Mdoka 

- Labidochromis caeruleus 

- Labidochromis joanjohnsonae/chisumulae/ caeruleus Nkhomo Reef (do wyboru) 

-Pseudotropheus 'williamsi north' Makonde

- Aolonocara do wyboru

Moori i Mdoki w większym stadzie, więc dla tego jest 6 gatunków, chciaż osobiście odpuścił był Aulonocare, a zamiast niej powiększył jeszcze stada Moori i Mdok. 

Toniowca tutaj odradzam ze względu na Pseudotropheus williamsi, ponieważ to duża i silna ryba, która lubi zapasy😉. Specjalnie dla niego sugeruję też jakiś kamol sięgający tafli. Nie wiem, czy panu Darkowi wybarwił się ten samiec WF, ale nie sugeruj się tym zdjęciem na jego stronie. To na prawdę piękna i wyjątkowa ryba. 

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Lukasz22 napisał:

Gdzie mogę znaleźć które gatunki należą do non-mbuna , a które do mbuna? Bo tak naprawdę nigdy tak na to nie patrzyłem .

Na tej stronie masz gatunki mbuna:

http://malawi.si/Malawi/Mbuna/index.html

tutaj non-mbuna:

http://malawi.si/Malawi/Haplochromises/index.html

a tu masz po angielsku:

http://www.onzemalawicichliden.eu///////Bestanden vissendatabase eng/vissendatabase eng.html

inne zwierzęta z jeziora Malawi:

http://www.onzemalawicichliden.eu///////Bijvissen en anderen eng/bijvissen en andere eng.html

Opublikowano
2 godziny temu, przemo-h napisał:

Trzeba czytać o tych rybach😉. Non-mbuna to ryby występujące głównie na otwartych przestrzeniach piasku i toni, a mbuna zamieszkuje skały. 

Jeśli chcesz ryby z Żor, to ja to widzę tak:

-Cyrtocara moori

- Aolonocara do wyboru

Moori i Mdoki w większym stadzie, więc dla tego jest 6 gatunków, chciaż osobiście odpuścił był Aulonocare, a zamiast niej powiększył jeszcze stada Moori i Mdok. 

Toniowca tutaj odradzam ze względu na Pseudotropheus williamsi, ponieważ to duża i silna ryba, która lubi zapasy😉. Specjalnie dla niego sugeruję też jakiś kamol sięgający tafli. Nie wiem, czy panu Darkowi wybarwił się ten samiec WF, ale nie sugeruj się tym zdjęciem na jego stronie. To na prawdę piękna i wyjątkowa ryba. 

Powiem Ci ze bardzo interesujaca obsada , musze się nad nia zastanowic :)

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, przemo-h napisał:

-Cyrtocara moori

- Aolonocara do wyboru

Moori i Mdoki w większym stadzie

Koledzy, mam akwarium prawie o tych samych wymiarach (10cm krótsze) i nie bardzo wyobrażam sobie w 210x80x60cm "większe" stada C. moori (ryb dużych i silnych) i P. phenochilus (też nie ułomków) i przy tym łącznie 6 gatunków. Ale to tylko moje zdanie :smile:

Edytowane przez tom77
  • Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, tom77 napisał:

Koledzy, mam akwarium prawie o tych samych wymiarach (10cm krótsze) i nie bardzo wyobrażam sobie w 210x80x60cm "większe" stada C. moori (ryb dużych i silnych) i P. phenochilus (też nie ułomków) i przy tym łącznie 6 gatunków. Ale to tylko moje zdanie :smile:

Tomku te ryby to straszne ciapy, gdy są młode przynajmniej. Po 15 sztuk do puźniejszej redukcji mogło by rozproszyć uwagę mbuny, która szybciej dojrzewa. Po 2-3 samce docelowo mogło by ładnie wyglądać, a w razie "w" zawsze można zredukować. Dałem też jasno do zrozumienia, że osobiście zostawił bym 5 gatunków. Popraw coś, jeśli masz jakiś pomysł.