Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślisz że do jakich wartości powinno wzrosnąć ? Bo mam wrażenie ostatnio ze no2 delikatnie spadlo , a jak widać no3 wzrosło . Z tego co czytałem to każdy zbiornik reaguje inaczej . Zobaczymy w niedzielę jak.wyjda testy . 

Opublikowano
5 godzin temu, Bartek_De napisał:

Cierpliwości, jeszcze nic nie ruszyło. Pierwsze co powinieneś zauważyć to wzrost NH4, następnie wzrost NO2 i jednocześnie obniżanie się NH4. Kolejną fazą będzie obniżające się NO2 i wzrost NO3. Gdy NH4 i NO2 będą już niewykrywalne robisz podmianę w celu obniżenia NO3 i wpuszczasz rybyemoji16.png Przeważnie taki cykl trwa około 4-5 tygodni, bądź cierpliwy.

A nie myślisz Bartku że skoro kolega dał aż 3 ampułki bakterii to jest ich tam tyle że na bieżąco przerabiają amoniak na no2 i dlatego nie ma widocznego wzrostu NH3? Bo widać że no2 podskoczyło do 0.6ppm co sugeruje że jakiś amoniak był.  Myślę że jeśli teraz no3 zacznie rosnąć to kolega jest w drugiej fazie cyklu. Na tych bakteriach jak się nie przesadzi z pożywką to cykl zamyka się w 2-3 tygodnie.

• Lubię to 1
Opublikowano
A nie myślisz Bartku że skoro kolega dał aż 3 ampułki bakterii to jest ich tam tyle że na bieżąco przerabiają amoniak na no2 i dlatego nie ma widocznego wzrostu NH3? Bo widać że no2 podskoczyło do 0.6ppm co sugeruje że jakiś amoniak był.  Myślę że jeśli teraz no3 zacznie rosnąć to kolega jest w drugiej fazie cyklu. Na tych bakteriach jak się nie przesadzi z pożywką to cykl zamyka się w 2-3 tygodnie.
W sumie możesz mieć rację, możliwe że NH3/4 był na dość niskim poziomie, niewykrywalnym dla testu, ale jednak coś było. Poczekajmy jeszcze kilka dni na wyniki testów.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Bartek_De napisał:

Spokojnie, to tylko okrzemki. Normalne zjawiskoemoji6.png

Tak wyglądają sinice

12c662820674695ee93ed841a2d1f1b6.jpg

Normalne czyli początek glonów ?:) Zostawić czy coś z tym robić np ograniczyć światło ?  

Edytowane przez Lukasz22
Opublikowano
Normalne czyli początek glonów ?:) Zostawić czy coś z tym robić np ograniczyć światło ?  
To normalne zjawisko w świeżym, nie dojrzałym akwarium. Powinny zniknąć jak już ustabilizuje Ci się biologia. Często jest tak, że zostają zastąpione przez glony zielone. Ograniczenie świecenia nic nie da, okrzemki to tak zwane glony cienia.

Opublikowano

W takim razie nic nie robię , z tego co widzę po testach no2 zaczyna spadać więc chyba już niedługo :)

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak jak pisałem wcześniej , no2 spada , myślę że jeszcze 2 dni i już będzie na minimum i będę robił pierwszą podmianke i wpuszczal pierwsze gatunki :)

20190731_162204.jpg