Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Andrzej Głuszyca Opublikowano 13 Lipca 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 13 Lipca 2019 (edytowane) Temat mój wziął się stąd , że zawsze z uporem maniaka polecałem i sam stosowałem do filtra mechanicznego ( pompa Aquael Cirkulator 2000) gąbkę o parametrze mniej więcej 45ppi, dużą i z rowkami jak na zdjęciu poniżej.( 45ppi) Zdjęcie z netu. Ale w tym temacie nie odnoszę się do kształtu ani wielkości tylko do samej gęstości. Stosując gąbkę z powyższego zdjęcia wszystko wydawało mi się OK. Czyściłem co tydzień , woda czysta, powierzchnia wody też , skimmer świetnie wspomagał...generalnie nie było się do czego przyczepić. Gąbkę zmieniałem jak już czułem , że się prawie rozpada podczas czyszczenia:) . Ale.....od pewnego czasu zauważyłem ( przypadkowo) , że lustro wody jakoś słabo faluje po 2-3 dniach od czyszczenia gąbki . Pamiętam , że wiele razy dyskutowałam z Krzysztofem @pozner na temat zasadności stosowania gąbki jak wyżej czyli około 45ppi a gąbki z większymi oczkami około 30ppi jak polecał Krzysztof. No i po latach przyznaje rację Krzysztofowi. Lepszą gąbką jest gąbka mniej więcej około 20ppi lub 30ppi ( trudno mi tak na oko określić) taka jak na zdjęciu poniżej . Dlaczego? Zdjęcie z netu. Otóż pierwsza gąbka ( umowne 45ppi) owszem....jest skuteczna. Ale jednak szybko się zapycha co zdecydowanie spowalnia przepływ i jej skuteczność co widać między innymi po czystości wody i ruchu lustra wody. Natomiast gąbka z powyższego zdjęcia ( 20-30ppi) mimo , że ma większe oczka, filtruje ( czyści) wodę zdecydowanie lepiej, skuteczniej, lustro wody dosłownie szaleje i zdecydowanie wolniej się zapycha i daje lepsze efekty jak wspomniana gąbka 45ppi. Ja do tej pory tkwiłem w przekonaniu , że skoro ma większe oczka to jej skuteczność będzie mniejsza....nic bardziej mylnego. Ale tak jest jak się coś robi na zasadzie automatyzmu. Od tej pory z taką motywacją będę polecać gąbkę o gęstości 20-30ppi do filtracji mechanicznej typu AC2000 z gąbką. Tak na marginesie małe wyjaśnienie dla tych dla których określenie gęstości w jednostkach ppi jest niejasne: czym większa wartość liczbowa przy ppi tym gąbka bardziej gęsta. Ale to bardzo fajnie obrazuje poniższe zdjęcie. Zdjęcie z netu. Edytowane 13 Lipca 2019 przez AndrzejGłuszyca 12
Bartek_De Opublikowano 13 Lipca 2019 #2 Opublikowano 13 Lipca 2019 Cenne spostrzeżenia Andrzeju Jesli w swoim teście z gąbką 45ppi zauważę choć niewielki spadek wydajności pompy, zamierzam zmienić gąbkę na 20 lub 30ppiWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 2
Andrzej Głuszyca Opublikowano 13 Lipca 2019 Autor #3 Opublikowano 13 Lipca 2019 (edytowane) 2 minuty temu, Bartek_De napisał: Jesli w swoim teście z gąbką 45ppi zauważę choć niewielki spadek wydajności pompy, zamierzam zmienić gąbkę na 20 lub 30pp Ja tylko odniosłem się do gąbek stosowanych przy pompie AC2000 . U mnie jak się zatykała to zasysała się do środka:) Edytowane 13 Lipca 2019 przez AndrzejGłuszyca 1
Bartek_De Opublikowano 13 Lipca 2019 #4 Opublikowano 13 Lipca 2019 Ja tylko odniosłem się do gąbek stosowanych przy pompie AC2000 . U mnie jak się zatykała to zasysała się do środka:)Rozumiem. Nie potraktowałem Twojego tematu jako "konkureencji" wyciągam z niego wnioski. Biorąc pod uwagę wydajność pompy c.o. która jest znacznie większa niż AC2000 gąbka również może być zasysana do środka Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1
Mróz Opublikowano 13 Lipca 2019 #5 Opublikowano 13 Lipca 2019 (edytowane) Ciekawy temat Andrzeju! W czasach gdy u mnie mechanikę ogarniał Aquael Turbo byłem raczej zwolennikiem waty w prefiltrze. Teraz w kaseciaku na wejściu mam właśnie gąbkę 45 ppi szerokości 5cm. Na koniec maja w komorze grzałki zamiast tytułowej grzałki wstawiłem dodatkową gąbkę 10 ppi szerokości 2cm - nie zauważyłem jednak różnicy w jakości wody (bardziej w celu dodatkowego złoża biologicznego) . Jednak twój temat skłania mnie do tego by zastąpić w ramach testu 5 cm gąbkę 45 ppi na tej samej szerokości gąbkę 10/20ppi. Nie chodzi mi tu o klarowność wody, bo z tym nie mam problemu, ale zastanawia mnie fakt czy gąbka 10ppi wytrzyma dłużej bez czyszczenia niż moja 45 ppi. Także dzięki Andrzej, zaś czeka mnie wydatek Edytowane 13 Lipca 2019 przez Mróz 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 13 Lipca 2019 Autor #6 Opublikowano 13 Lipca 2019 (edytowane) 5 minut temu, Bartek_De napisał: Rozumiem. Nie potraktowałem Twojego tematu jako "konkureencji" Nawet o tym nie pomyślałem. 4 minuty temu, Mróz napisał: W czasach gdy u mnie mechanikę ogarniał Aquael Turbo byłem raczej zwolennikiem waty w prefiltrze. Też to rozwiązanie stosuje na zasysie do biologa...czyli Eheim z watą w środku. 4 minuty temu, Mróz napisał: ale zastanawia mnie fakt czy gąbka 10ppi wytrzyma dłużej bez czyszczenia niż moja 45 ppi. Myślę , że tak będzie. Ale to sam musisz się przekonać. Mnie Krzysztof przez kilka lat nie przekonał;) Edytowane 13 Lipca 2019 przez AndrzejGłuszyca 2
egon44 Opublikowano 13 Lipca 2019 #7 Opublikowano 13 Lipca 2019 @AndrzejGłuszyca gąbka którą pokazałeś w poście nr.1 na pierwszym zdjęciu jest gradacji ppi60 ,więc nic dziwnego że szybko się zapycha .Wypróbuj sobie tą gąbkę na zasysie Aquaela - https://allegro.pl/oferta/gąbka-czarna-kwadratowa-20x10x10cm-45ppi-e-7699629079 Jestem pewny,że ta gąbka wytrzyma spokojnie 2-3 tygodnie bez czyszczenia Tutaj poniżej zdjęcie moich gąbek ppi45. Gęstość ppi jest też zależna od danego producenta gąbek.Czarna gąbka ma takie same ppi 45 jak niebieska, ale porównując obie widać gołym okiem,że niebieska gąbka jest gęstsza niż czarna pomimo, że to mają samo ppi. 1
suricade Opublikowano 14 Lipca 2019 #8 Opublikowano 14 Lipca 2019 11 godzin temu, Bartek_De napisał: Cenne spostrzeżenia Andrzeju Jesli w swoim teście z gąbką 45ppi zauważę choć niewielki spadek wydajności pompy, zamierzam zmienić gąbkę na 20 lub 30ppi Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Do filtrów, które mają działać przez dłuższy czas bez czyszczenia ( np w hamburskich) zalecane są gąbki 30 ppi lub łączone różnych wartościach ppi. https://fish2water.com/hamburg-matten-filter.php http://www.swisstropicals.com/faq/ 4
Andrzej Głuszyca Opublikowano 14 Lipca 2019 Autor #9 Opublikowano 14 Lipca 2019 (edytowane) W każdym bądź razie gąbki z wysokim ppi do filtracji mechanicznej typu pompa AC2000, 1500 nie będą przeze mnie polecane. 8 godzin temu, egon44 napisał: .Wypróbuj sobie tą gąbkę na zasysie Aquaela - https://allegro.pl/oferta/gąbka-czarna-kwadratowa-20x10x10cm-45ppi-e-7699629079 Zastosowałem tę : Różnice i spostrzeżenia opisałem w poście nr1. Edytowane 14 Lipca 2019 przez AndrzejGłuszyca 1
Sacrum Opublikowano 16 Lipca 2019 #10 Opublikowano 16 Lipca 2019 Ja dla odmiany stosuje przy AC2000 wate JBL z prefiltrem Eheim.Co tydzień czy półtora nowa wata.Woda klarowniejsza niż gabki i "czyszczenie" sprowadza się do wymiany waty na nową. Kupy nie wypadają przy wyciąganiu.Używałem dwóch gąbek 30ppm naprzemiennie jednak opcja z watą do mnie bardziej przemówiła. 1
Rekomendowane odpowiedzi