Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem mianowicie nie potrafię ustawić skimmera w tym filtrze Hw 304a bo jak jest założony to zasysa mi powietrze i filtr strasznie głośno chodzi do tego ma przerwy w "wypluwaniu wody" jak Skimmer jest włożony,  może ktoś miał podobny problem i wie jak się z nim rozprawić bo nie ukrywam że robi mi się delikatna powłoka bakteryjna i fajnie byłoby gdyby to działało 😔

Opublikowano

Jeżeli masz przyblokowany wlot na koszyku, np prefiltrem, wtedy ciąg wody zwiększa się na skimmerze. U mnie super działał skimmer z HW-302, którego założyłem do kubełka Hydor Prime 30. Zauważyłem też zależność wysokości głównego zasysu na moc ssania skimmera. Otóż: im niżej dałem koszyk zasysowy, tym bardziej obniżał się poziom wody w skimmerze, wtedy skimmer lepiej zasysa wodę. Proponuję Ci podnieść lekko główny koszyk zasysowy, wtedy skimmer nie będzie ciągnął powietrza.

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak mam prefiltr Eheima na zasysie. Ze skimmerem probówalem w różne sposoby obnizałem rurke z zasysem i podnosilem i niestety nic to nie daje cały czas zaciąga powietrze i czasami na pare sekund nie wypluwa w ogóle wody. W sumie to obniżanie rurek nie powinno mieć znaczenia bo skimmer i tak sam dostosowuje się do poziomu wody. Szkoda bo jest to fajna opcja a kupowanie osobnego skimmera mija się z celem żeby jeszcze bardziej zagracać sobie akwarium. Bez skimmera filtr jest cichutki i działa poprawnie.

Opublikowano

Zdejmij prefiltr z głównego zasysu i załóż koszyczek lub jeżeli masz w prefiltrze watę, to wyjmij i włóż rzadszą gąbkę. Zmniejszy się wtedy ciąg na skimmerze, a zwiększy na zasysie koszyka.

• Lubię to 1
Opublikowano

Spróbuj. Na pewno na początku, gdy gąbka będzie czysta, to będzie ok, ale w miarę jak się zabrudzi, to ciąg wody zwiększy się na skimmerze.

• 2 lata później...
Opublikowano (edytowane)

Odgrzeję ten stary kotlet pytaniem o skimmer. Chciałbym tę rurkę ze skimmerem z HW304 zamontować do mojego ultramaxa i zastanawiam się czy te rurki będą pasować. Może ktoś już próbował i podpowie?

Edytowane przez pkiinbanww