Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, zurawinska napisał:

A może po prostu trzeba było kupić ryby bez czytania wszystkiego :P

Chyba tak by było najlepiej ;) 

Zastanów się jeszcze raz które Ci się podobają i takie bierz bo i tak co byś nie wybrała to i tak zawsze coś będzie kolidowało.

Jeśli bardzo Ci się podoba sciaenochromis fryeri to bierz. Miałem je w 450l, 4 samce i 1 samicę - wszystko było w porządku, ryby bezproblemowo funkcjonowały.

Zamiast Lethrinops może otopharynx tetrastigma, podobny jest. Zamiast Copadichromis sp. fire crest może copadichromis trewavasae.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki, że znosicie to moje marudzenie. :)

Lethrinops to jest moja rybka nr 1, zastanawiam się, czy ew zmienić marginatusy na red cap. Widziałam zdjęcia funkcjonującego akwarium z red cap i fire crest, samce pięknie wybarwione. Co prawda red cap nie taki piękny jak marginatus, ale też mi się podoba.

Opublikowano

Rozumiem Twoje rozterki. Sam planuję obsadę do nowej 650tki i mam podobne odczucia. Początkowo zachłyśnięcie malawi, mnogość gatunków cudownie ubarwionych, zróżnicowanie zachowań (zwłaszcza u nonmbuna). Ale jak się wczytać i konkretyzować to zaczyna się kłopot. Ten za agresywny, ten za delikatny, inne dwa ze sobą nie bardzo bo podobne kolorem albo miejscem bytowania w akwarium. Jeszcze inne gatunki mają podobne samice i to srebrne przez co zaczyna dominować "brak koloru" w akwarium.
I nagle się zrobił trochę kubeł zimnej wody po wcześniejszej euforii.
Wizje idealnej obsady się u mnie zmieniają i teraz po czasie widzę jak ta pierwsza wymarzona była słaba. Teraz dochodzę do lepszych. Czesem warto odpuścić na kilka dni i wrócić do planowania od nowa ze świeżą głową :)

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz78 napisał:

Jeszcze nie słyszałem żeby akwarium tak małe było bezsensownie wysokie. Akwarium im większe tym jest lepsze. A 60 cm wysokości przy non-mbunie to minimum.

A cóż to takiego?

Żeby toniowce pokazały swoją toniowość to akwarium musiałoby mieć przynajmniej 2 metry wysokości.

1. Wolałabym, żeby było szersze a niższe. Możliwe, że nie doceniam non Mbuna i będą śmigać też na górze - byłoby super.

2. Copadichromis borley kadango

3. A widzisz, czyli bez sensu szukałam toniowca. :D 

Opublikowano
39 minut temu, zurawinska napisał:

Możliwe, że nie doceniam non Mbuna i będą śmigać też na górze - byłoby super.

Dorosłe ryby z wszystkich gatunków będą pływały po wszystkich zakamarkach akwarium bo akwarium 450l jest za małe żeby ryby rozdzieliły się na strefach.

46 minut temu, zurawinska napisał:

czyli bez sensu szukałam toniowca

Trochę tak. Tu chodzi o to żeby ryby były różnorodne rodzajowo i zasiedlały różne strefy ale 450l jest tak małe że ryb i tak będzie wszędzie pełno niezależnie od strefowości.