Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem - zmętniała mi woda w akwarium. Jedyne zmiany które zaszły to w dniu wczorajszym wymieniłem wkłady sznurkowe i zastąpiłem je owatoliną. 

Parametry wody:

• NO3 - 10, brak zmian w stosunku do odczytu z 23.06 oraz wcześniejszych
  • NH4 - 0.05, brak zmian w stosunku do odczytu z 23.06 oraz wcześniejszych
  • PO4 - 0.1, brak zmian w stosunku do odczytu z 23.06 oraz wcześniejszych
  • PH - 7.6, brak zmian w stosunku do odczytu z 23.06 oraz wcześniejszych
  • KH - 8, brak zmian w stosunku do odczytu z 23.06 oraz wcześniejszych
  • GH - 14, brak zmian w stosunku do odczytu z 23.06 oraz wcześniejszych
  • NO2 - 0.1, poprzedni odczyt wskazywał wartość 0.01

Ryby nie wykazują na razie żadnych zmian, zachowanie normalne. Pływają po zbiorniku, popołudniową dawkę pokarmu przyjęły bez problemu. I teraz pytania:

1. Czy jechać i kupić wkłady sznurkowe i wywalić włożoną wczoraj owatoline?
  2. Zrobić podmianę wody?
  3. Inne pomysły?

Dzięki!

Opublikowano

0,1 NO2 to już dużo, sugeruje to problem z biologią, skoro w ciągu 3 dni taki przyrost. 

Zmętnienie jest także wynikiem kulejącej biologii. Ja bym kontrolował parametry i na wszelki wypadek kupil Amquel Plus

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jeśli zauważysz dalszy przyrost No2 to jutro podmiana 50%, ale na razie poczekaj, żeby mieć pewność że to biologia leży, bo w skrajnych przypadkach miewałem 0.1 No2 ktore nie rosło, po prostu mialem syf w akwarium i przerybienie.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Ok. Zatem jade po wkłady sznurkowe. Dam znać jutro i spróbuje skołować jakiś preparat do neutralizacji.

Edytowane przez rekawiczka
Opublikowano

@rekawiczka ile litrów innych złóż biologicznych w baniaku posiadasz (rozumiem, że to ta 500tka z profilu), jakiego rodzaju są to złoża (w tym piach) oraz jak długo zbiornik funkcjonuje ?

Opis ewidentnie sugeruje słabą biologię i zaburzenie rownówagi po rutynowym czyszczeniu mechaniki, z którym borykałem się ponad rok - co prawda bez wykrywalnego NO2, ale ze znacznym wpływem na klarowność wody.

Opublikowano

No więc tak - zbiornik ma pojemność 508L brutto (185/55/50) i został uruchomiony w połowie marca bieżącego roku, zatem działa od 3 miesięcy. Filtr narurowy - 3 korpusy mechaniczne - wkłady sznurkowe PP50, 3 korpusy biologiczne wypełnione Matrixem (w puszkach zasypowych), 2 korpusy z Purolite. W samym zbiorniku jest ok. 20kg piachu, ok. 200kg serpentyniutu. Do tej pory wkłady w mechanikach były wymieniane tylko raz również na wkłady sznurkowe. Dwa dni temu po raz pierwszy zastosowałem owatoline. 

Jeżeli chodzi o obsadę - to w chwili obecnej pływa ok. 40 podrośniętych ryb (4 gatunki). Największe mają po ok. 7-8cm. Docelowo redukcja obsady jak już będę mógł rozpoznać co samiec a co samica.

W załączniku jeszcze historia pomiarów. Jak do tej pory wszystko funkcjonowało stabilnie, na dnie nie widać zalegających odchodów.

321123523_chart(1).png.1086cbb1a97908a0f95b5fe33211f4ee.png

chart.png.6d44ebefad255360b3b936e4b7777d0d.png