Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, bobasxx napisał:

Nie to, że się boję. Po prostu chcę jakiś kontrast, bardziej kolorowo. Przypominam - pierwsze Malawi

Ja kontrast rozumiem przez barwy ciepłe i chłodne. Czyli żółty-niebieski. Przy takiej obsadzie będzie ciemno moim zdaniem. Wydaje mi się, że za pół roku samice I. sprengerae i C. zebroides Cobwe znikną na tle okrzemek (jedne są brązowe, a drugie szare). No, ale to każdy ma swój gust :P 

55 minut temu, bobasxx napisał:

To ile mam kupić wg Ciebie? 

Na pewno nie po 7szt i nie cisnąć na gwałt tego układu 1 samiec + 4 samice. Jest kilka popularnych gatunków, które ciężko trzymać w takich układach, albo małych grupach, np. M. koningsi, P. sp. 'polit', P. cyaneorhabdos, C. demasoni, czy M. loriae. Jak to mówią za granicą, te gatunki są krejzi :D Ja bym proponował jednak "uderzyć" w tego "Yellowka" ,zamiast "rdzawego" i kupić P. cyaneorhabdos z 12-15 sztuk i obserwować ;) 

• Lubię to 4
Opublikowano
11 godzin temu, AFOL napisał:

Ja kontrast rozumiem przez barwy ciepłe i chłodne. Czyli żółty-niebieski. Przy takiej obsadzie będzie ciemno moim zdaniem. Wydaje mi się, że za pół roku samice I. sprengerae i C. zebroides Cobwe znikną na tle okrzemek (jedne są brązowe, a drugie szare). No, ale to każdy ma swój gust :P 

Na pewno nie po 7szt i nie cisnąć na gwałt tego układu 1 samiec + 4 samice. Jest kilka popularnych gatunków, które ciężko trzymać w takich układach, albo małych grupach, np. M. koningsi, P. sp. 'polit', P. cyaneorhabdos, C. demasoni, czy M. loriae. Jak to mówią za granicą, te gatunki są krejzi :D Ja bym proponował jednak "uderzyć" w tego "Yellowka" ,zamiast "rdzawego" i kupić P. cyaneorhabdos z 12-15 sztuk i obserwować ;) 

Właśnie dlatego założyłem temat tutaj i na fb, żeby dyskutować w szerszym gronie i poznać zdanie bardziej doświadczonych👍

Zakładając, że ostatecznie zakupię:

Cynotilapia zebroides Cobue, 

Pseudotropheus cyaneorhabdos, 

Labidochromis caeruleus, 

jakie ilości poszczególnych gatunków proponujesz? 

Opublikowano
W dniu 26.06.2019 o 07:43, bobasxx napisał:

jakie ilości poszczególnych gatunków proponujesz? 

@bobasxxnajlepiej popytać kilku osób, ale gdyby to było moje akwarium, to kupiłbym 10 szt C. zebroides, 10 szt L. caeruleus i 12-14 szt P. cyaneorhabdos. Za rok wybrałbym sobie najładniejsze sztuki pod względem budowy, koloru, długość płetw, równych pasków itd i zredukowałbym Cobwe do 1+3/4, Yellowka do około 6-8 szt, a maingano zostawiłbym całość i obserwował. Jak wizualnie zacznie być tłoczno, albo ktoś będzie mocno rozrabiał to zredukujesz. Ta duża grupa nie daje gwarancji na sukces, ale zwiększa szanse ;) 

Tak poza tym F1 Cobwe za 12zł to tanioszka.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, AFOL napisał:

@bobasxxnajlepiej popytać kilku osób, ale gdyby to było moje akwarium, to kupiłbym 10 szt C. zebroides, 10 szt L. caeruleus i 12-14 szt P. cyaneorhabdos. Za rok wybrałbym sobie najładniejsze sztuki pod względem budowy, koloru, długość płetw, równych pasków itd i zredukowałbym Cobwe do 1+3/4, Yellowka do około 6-8 szt, a maingano zostawiłbym całość i obserwował. Jak wizualnie zacznie być tłoczno, albo ktoś będzie mocno rozrabiał to zredukujesz. Ta duża grupa nie daje gwarancji na sukces, ale zwiększa szanse ;) 

Tak poza tym F1 Cobwe za 12zł to tanioszka.

Tak właśnie początkowo planowałem zrobić tzn. po 10 z każdego gatunku. Wiem, że 4 gatunki (jak radzą na fb), to przegięcie, dlatego wezmę w takim układzie jak proponujesz. 

Jeśli chodzi o Cobue to widocznie "klęska urodzaju" i promocję na nie mają. 

Edytowane przez bobasxx
Edyta
Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.06.2019 o 17:53, bobasxx napisał:

To ile mam kupić wg Ciebie? 

Też uważam że po 7 sztuk to za mało, na początek po 10-12 będzie w sam raz, a później będziesz decydował co robić jak będziesz widział co się dzieje w zbiorniku bo każdy jest inny i nie da się powiedzieć że jakiś układ na pewno się sprawdzi.

Jeśli chodzi o żywienie o które gdzieś wyżej zapytałeś to musisz założyć nowy temat w odpowiednim dziale  🙂

Edytowane przez SlavekG