Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Waclaw napisał:

Dzięki za podpowiedź- szukając wcześniej, nie trafiłem na takie. Cena nie zwala z nóg, wiec można chyba zaryzykować 😀. Przepływy na poziomie 1 l/ h są trudne do wyłapania. Bardzo jestem ciekawy jak u Ciebie wypadną próby. Daj proszę znać, jak już będziesz miał jakieś zdanie na temat tych przepływomierzy. 

Jestem po pierwszej niezobowiązujacej próbie.

Wyświetlacz budzi się przy wyświetlanym przepływie ok 0.2l/min. Przy tym poziomie nie mierzy ilości wody. Dopiero od ok 0.5-1l/min coś zaczyna się dziać. Być może turbina musi mieć odpowiednią prędkość, by można to odczytać. 

Edytowane przez wędrowycz
Opublikowano
20 godzin temu, wędrowycz napisał:

Cyfrowy miernik przepływu + ze stali nierdzewnej czujnik przepływu 1/2 "czujnik temperatury

Przeglądałem te przepływomierze i w danych technicznych różnie podawany jest minimalny przepływ. Większość podaje minimum 1l/ min.     Czasami jest 1 l/godz-  Myślę ze to błąd. 😒. Niestety. 

Tak wiec nadal szukam sposobu na zmierzenie przepływu  od        ok 1 litra na godzinę. 

Opublikowano

Bardziej szukałbym kroplomierza ;) bo przy przepływie 1l/min to masz 1440 litrów dziennie :(Osobiście zamontowałbym jakiś zawór czasowy który włączałby podmianę na określony czas w ciągu doby.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jeśli nic rozsądnego do pomiaru się nie znajdzie- trzeba będzie iść w tym kierunku. Chociaż lepiej byłaby ciągła podmiana ze względu na stabilność parametrów wody  

Opublikowano

Nie do końca to tak działa. Tak przynajmniej wynika z prób jakie do tej pory zrobiłem.  Mimo zastosowania reduktora ciśnienia, przepływ jest powtarzalny tak długo, dopóki np nie zamknę dopływu. Po ponownym uruchomieniu przepływy potrafią się rozjechać i może zaistnieć konieczność korekty. Instalację zrobiłem w ten sposób, ze bez problemu można w każdej chwili zweryfikować wielkość przepływu, jednak  wstrzymując na ten czas podmianę. Brak przepływomierza, to brak pewności czy w ogóle chodzi podmiana lub na jakim odbywa się poziomie. 

• Dziękuję 1