Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ok ;)

A teraz temat prefiltra. Zwykła gąbka? jakaś o małych oczkach? Dużych rozmiarów?

Jest tak naprawde konieczna? dzisiaj spotkałem gościa w sklepie , i mówił, że on nie używa. A jak wpadnie troche syfu to i tak sie rozłoży w filtrze. A jak wcześniej miał gąbkę to tylko były problemy, musiał ją dosyć często czyścić i się zapowietrzał filt...

Taka gąbka to raczej będzie wątpliwa atrakcja. ;/

Opublikowano

nie zakladaj i popatrz za 2-3 miesiace ile masz roznego syfu w kubelku

skoro to prawie nic nie kosztuje, to czemu z tego nie skorzystac?

Opublikowano

dzisiaj spotkałem gościa w sklepie , i mówił, że on nie używa. A jak wpadnie troche syfu to i tak sie rozłoży w filtrze. A jak wcześniej miał gąbkę to tylko były problemy, musiał ją dosyć często czyścić i się zapowietrzał filt...

Jak sama nazwa sugeruje,że PREfiltr ma zabezpieczać filtr przed syfami...

Pewnie,że się rozłoży w kubełku,tylko ,że otwieranie kubła co miesiąc w celu wyczyszczenia ,to raczej nieporozumienie...

Aaaaa i kwestia chyba najważniejsza :) "Połykania" przez filtr młodzieży.

Podzielę się w tym względzie swoimi doświadczeniami : gdy nie miałem prefiltra, założyłem na koniec węża zasysającego zwykły bandaż. Po powrocie z pracy,zobaczyłem startera <mieczyka ok 8 cm> zasyśniętego przez filtr ze złamanym kręgosłupem :?

Przyłóż palec do węża zasysającego i zobacz jaka to moc !

A co do czyszczenia prefiltra..IMHO lepiej przy cotygodniowej kosmetyce akwa wypłukać gąbeczkę ,niż co miesiąc otwierać kubeł bo spadł przepływ :roll:

Wybór należy do Ciebie :wink:

Opublikowano

Zeby Ci uswiadomic jak duzo tego syfu wpada do filtra opisze jak u mnie zachowuje sie kubelek z prefiltrami ( mam dwa bo filtr ma dwie pompy ) . Prefiltry czyste - kubelek robi niezla pralke . Po 3-4tyg nie czyszczenia prefiltru ( kiedys po prostu nie mialem czasu ) praktycznie woda przestala przeplywac przez filtr ( ledwo sie saczyla z wylotu . Po przemyciu prefiltrow - znów pralka.

Takze zobacz ile tego dziadostwa mial bys po 2 miesiacach...

A akwa mam porzadnie czyszczone mechanicznie i z mlodymi rybkami gdzie na 1 szt obecnie przypada 50l wody ... Takze mocno nie brudza ..

Opublikowano

No tak mi się właśnie wydawało, ale wolałem się upewnić.

A powiedzcie jakiej gąbki najlepiej użyć?Drobne oczka? czy spore sito?