Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę się zakręcił ten temat :roll:

Najważniejsze: max 3 gatunki do akwa 120x50

Lepiej, gdyby to Caeruleus odpadł, a był Rdzawy. Pisałem wcześniej o diecie.

Zdecydowanie odradzam dokładanie Sprengerae do obecnej obsady. 4 gatunki to za dużo.

Z kolei do akwa 150x50 5 gatunków w tym Acei, to za dużo. (Acei, Saulosi, Maingano, Caeruleus, Sprengerae)

Opublikowano

czyli zostajemy przy 3 gatunkach jesli zdecyduje sie na rdzawe (zaznaczam ze zamiast yellow)to czy mozna u nich rozpoznac plec wczesniej ( ostro zakonczone pletwy , barwa ,pelniejszy brzuszek, atrapy jajoweitp)czy dopiero przy tarle i inkubacji :?:

Opublikowano

Saulosi, to wiadomo, jaka różnica. Ale samce wybarwiają się z czasem. Jakie to są ilości czasu, to nie wiem. Tutaj na pewno czester Ci pomoże (lub inny klubowicz mający Saulosi).

Rdzawe kiedyś miałem i ciężko było na początku odróżnić płeć. Z tego, co pamiętam, atrapy jajowe są i u samca i u samicy. U mnie z biegiem czasu samce Rdzawego robiły się bardziej fioletowe od samic. Jednak przy kupnie młodych raczej nie rozpoznasz płci.

Maingano również miałem, przy samych młodych osobnikach ciężko będzie rozpoznać. Od 5 cm już można było samca rozpoznać. Miał ciemniejsze barwy, więcej granatowego, zwłaszcza na brzuchu. Ale i tak przy rybach 7-8cm samiczki potrafiły zrobić mnie w konia przybierając barwy samca :wink:

Opublikowano

dziekuje Sision chodzilo mi o rdzawe jeszcze dwie sprawy:1)jak to bedzie wyglądac ilosciowo w haremach 2)mam dwa samce saulosi ladnie wybarwione (z tego samego sklepu mam je od poczatku )wyglądają identiko z tym ze jeden ma ogon o zabarwieniu niebieskim a drugi zoltym na zdjeciach w galeri nie widzialem nigdzi zoltego ogona... czy to moze jakis qndel (czytac bastard)

Opublikowano

teraz to sie dopiero zmartwilem :cry: z gory dzieki za pomoc postaram sie cos zaraz wkleic do niezidentyfikowane

Opublikowano

Jeśli ta druga ryba okazałaby się samcem Saulosi, to zostawiłbym właśnie te dwie ryby, a z Maingano i Rdzawych dał po jednym. Tzn dążyłbym do takiego haremu :wink:

Jeśli wspomniana ryba będzie bastardem czy jakimś innym gatunkiem, to został bym przy w/w opcji, tylko dodał drugiego, już pewnego, samca Saulosi.

Opublikowano

aco z samiczkami po ile sztuk w haremiku ....co do zdjecia nie mieszcze sie w 150kB musze cos nacykac do obróbki zdjec (z aparatem i komputerem tez dopiero zaczynam hehe)