Jump to content

nowe akwa ok 700l

Recommended Posts

witam

już jest nowy zbiornik tylko muszę zorganizować jakiś transport ale do rzeczy baniak 230x50x60h czyli ok 700l filtrację chcę oprzeć na 2 kubełkach JBL 500 i EHEIM Proffesional do środka planuje weipro

a moje pytanie jest odnośnie obsady moje typy to:

Pseudotropheus socolofi

Iodotropheus sprengerae

Labidochromis sp. mbamba

Maylandia msobo

co do układu to myślę ze 2+8 z 4 gatunków było by oki a moze jakieś inne gatunki ?? i czy te 4 będą dobrze dobrane pod względem diety i agresji??

proszę o wasze opinie

• 1 month later...

Obsada z dwoma samcami to tylko pobożne życzenie, pysie same ustala sobie to poprzez selekcję naturalną, po drugie kupując młode rybki prawie nigdy nie wiemy co będzie z nich jak wyrosną, czy samiec czy samica.

Co do obsady to zastanawiam się czy rdzawy poradzi sobie w tej obsadzie.

Co do innych obsad, ciężko coś poradzić, nie znając gustu ale 4, 5 gatunków to dobry pomysł.

Przy Twoim zbiorniku pokusiłbym się o 5 gatunków. Zdanie co do obsady mam podobne do yaro, problem może tkwić w Rdzawych. Specjalnie nie piszę propozycji obsady - takie wątki ciągną się w nieskończoność. Sam poszukaj :mrgreen:

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Ceny w Czechach sa duzo nizsze niz w Polsce a i tak wielu hodowcow zakonczylo dzialalnosc z tych ktorzy jeszcze zostali a sa w rozsadnej odleglosci od Ciebie, moge polecic Liduške Paulusovou, jest z Česka Třebova a calkiem  czesto ryby przyblizuje do wiekszego miasta, lub mojego znajomego Jiři Štětku ale to już troche dalej od Ciebie bo w Týn nad Vltavou, ceny za mniejsze ryby, to wydatek od 52 do 150 Koron.
    • Żadna z żółtych samic ze wszystkich gatunków z żółtymi samicami nie przebije żółtej barwy yellow, kto widział na żywo ten wie. Samice msobo są po pierwsze nie żółte tylko takie bardziej piaskowo pomarańczowe. Miałem johanni i interruptusy, ich niby żółte samice w praktyce były koloru piaskowego w padający w jasny brąz. Jeżeli chodzi o kolor żółty to tylko yellow. Ewentualnie gatunki z żółtymi samcami jak np lombardoi, ale w tedy tylko samce dominujące będą ładnie wybarwione.
    • U mnie problem przerybienia rozwiązuje się sam, po prostu gdy wyjeżdżam, to nie karmię. Po 2 tygodniach mam 10, góra 20 % narybku który był przed urlopem. Kolejnym świetnym elementem, który zaobserwowałem w dużym zbiorniku, jest właśnie wielopokoleniowość. Więc do czasu kiedy nie będę mieć zupy rybnej i problem,  który na pewno kiedyś przyjdzie, a mianowicie chów wsobny, cieszę się tym co mam. Z tego co patrzę co chcesz mieć to zastanawiam się czy jak ryby urosną czy nie będziesz miał za ciasno, w twojej opcji liczba ryb będzie trochę większa niż u mnie, a mam xbiornik o 1000 litrów większy. Zawsze można będzie myśleć o redukcji gdyby była potrzebna, ale jak sam zauważyłeś, obecnie to nie tanie "wyposażenie". Na początku przy tym rozmiarze na pewno jednak będziesz patrzył, na akwarium i dumał dlaczego ono takie prawie puste.
    • Też nie wiem, chyba kwestia gustu, a w kolorach ponoć jesteśmy słabi. 😜 dla mnie yellowki to bardziej sok z pomarańczy, a samice msobo bardziej sok z mango, jeśli miałbym do czegoś porównać. 😀 A zostawiając na chwilę kwestię ilości żółtego w żółtym, to widok samca msobo, "rozżarzonego" w swoim błękicie i goniącego za żółciutką panienką wygląda kapitalnie, więc z tego gatunku bym nie rezygnował na miejscu @lukBB. 😉 Propozycja @Bartek_De z kadango fajna, ciekawe urozmaicenie obsady. Może Protomelas taeniolatus? Też czerwony akcent, a samice wg mnie nieco ładniejsze.  Nie mam może dużego doświadczenia, ale u mnie Labidochromis perlmutt zdaje się być dobrym eliminatorem narybku. Na 10 sztuk tej rybki 8 samic często inkubowało przez ostatni rok, a nie uchowało się nic - no, ale może nie donosiły. @Vrzechu ciekawe, co piszesz o swoich msobo, miałem tylko jeden rzut jak do tej pory i od początku nic nie padło, wygladają wręcz na mocne i żywotne ryby, a też samiczek jest może góra ze trzy na 10 szt. 
    • Myślę że nie. Zanim odpaliłem Hypermaxa w nowym akwarium zrobiłem kilka testów w moim Glossy.  Poniżej jeden z filmików z przepływem.  20220610_111229.mp4 Dwa wyloty ogarną ci przy okazji cyrkulację w akwarium bez dodatkowych sprzętów. 
    • Jak myślisz czy nie będzie za mocny do glossy 260?
    • Nie wiem czy przebija Msobo, ale yellowki to niedoceniane ryby pewnie przez to że tak popularne, o wyjątkowym ubarwieniu  
    • Labidochromis caeruleus yellow przebija.
    • ...nie karmić☝️ Skoro jedzenie leci z nieba to taki jeden czy drugi delikwent ma gdzieś polowanie.
    • Dzięki za info odnośnie Twoich doświadczeń z problem narybku. Odnośnie N. Livingstononi zdania są podzielone. Jedne osobniki spełniają swoje zadanie a inne są leniwe(z różnych powodów) i problem zostaje nierozwiązany. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce ale wpuszczenie samych samców Livi i Venustusa może być pomocne. Co do M. Msobo też dużo opinie czytałem, że ludzie mieli problem z nimi, pomimo dobrego źródła. Alternatywy też bardzo ładne lecz żółtego koloru samic Msobo nic nie przebije😕
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.