Skocz do zawartości

Oświetlenie poczas dojrzewania????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Przeszukałem całe forum i nie spotkałem się z tym zagadnieniem, w związku z tym co możecie powiedzieć na ten tema. Czy jest to konieczne? Jeśli tak to czemu służy?

Opublikowano

oczywiście nie ma po co zaciemniac akwarium, ale w okresie dojrzewania zbiornika nie jest niezbędne jego oświetlanie.

Opublikowano

jest zalecane, czy konieczne to nie wiem...

zalecane, bo nawet logicznie rozumując to w baniaku zachodzi tyle procesów bio-chem, poza cyklem azotowym, których pewnie nawet nie jesteśmy świadomi, a do niektórych pewnie potrzebne jest światło...

inaczej mówiąc: ja bym zapalił

Opublikowano

podejrzewam, że akwarium nie stoi w jakiejś ciemnej dziurze, mi do tej pory zawsze wystarczało światło dzienne.

Opublikowano

O ile nie ma wymagających roślin, które i tak znikną jak wejdą ryby, to ja bym nie zapalał. Dzień coraz dłuższy, jasno jest i tak, glony przez te 2-3 tygodnie Ci nie urosną, a nawet gdyby miały urosnąć, to zaraz po wpuszczeniu ryb nadrobią zaległości. Światło w pustym baniaku moim zdaniem całkowicie zbędne.

Opublikowano

Zbiornik powinien pracować całą parą, istotne jest nie tylko napowietrzanie i filtracja ale również temperatura na stosownym poziomie

Opublikowano

Tak jak wcześniej mówiłem mam wewnętrzny Tetra 800 i zew. Tetra 700. Wszystko pracuje na pełnych obrotach, temperatura też jest 27 stopni. Powinienem do tego włączyc jeszcze brzęczyk??