Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

....i obędzie się bez restartu. Ogarnij tylko filtrację typu mechanik, prefiltr z gąbki a potem dbaj o właściwe podmiany . Jak będziesz miał ryby a jednak NO3  wysoko skoczy wtedy pomyślimy o purolite. Ale póki co nie zawracaj sobie tym głowy ( zostaw to na przyszłość). Teraz jak zbijesz NO3  to ryby , które do Ciebie przyjdą za kilka dni będziesz mógł śmiało wpuszczać.

• Lubię to 2
Opublikowano

Po długim okresie przeglądania forum, w końcu nadszedł czas na założenie własnego zbiornika z malawi. :)   Akwarium 200  litrowe - 100x40x50h, filtracja to kubełek tetra ex 1200 i filtr Aquael Turbo 2000  (w drodze).

Planowana obsada to jednogatunkowe akwa z Ch. saulosi.

Ryby będą u mnie w sobotę, na razie wrzucam tu zdjęcia kamoli, których jutro będę używał do budowania kryjówek.

CSC_0049.JPG

DSC_0050.JPG

DSC_0051.JPG

Opublikowano
44 minuty temu, StaNorywy napisał:

Ryby będą u mnie w sobotę, na razie wrzucam tu zdjęcia kamoli, których jutro będę używał do budowania kryjówek.

Kamienie jak najbardziej nadają się, wystarczy je wyszorować porządnie. Ponowię pytanie które zadał kolega powyżej czy cykl azotowy jest zamknięty że już ryby jadą?

Opublikowano
Godzinę temu, SlavekG napisał:

Ponowię pytanie które zadał kolega powyżej czy cykl azotowy jest zamknięty że już ryby jadą?

Kolega zdaje się robi restart. Jest o tym inny temat

Opublikowano (edytowane)

Nowy jak nowy. Niby miałem wcześniej malawi, ale nie nazwałbym tak tego... Było tam dosłownie wszystko. 

Dlatego to traktuję jako "pierwsze malawi". 

Ale co do akwarium, to wszystko jest tak, jak to opisywałem w temacie restart - wymieniłem tylko podłoże, reszta zostaje. Parametry jeszcze we wtorek były ok. Dzisiaj dodam nowego piasku. I zobaczę. Ale sugerowaliście, że powinno być w porządku.

Jedyne co, to mam problem z bakteriami. Zamówiłem je w poniedziałek i liczyłem, że na dzisiaj ewent. jutro będą. A tu nadal nawet mi nie wysłali tego towaru. Więc może być problem...

Spróbuję jutro podskoczyć do zoologicznego po te bakterie.

Edytowane przez StaNorywy
Opublikowano (edytowane)

Właśnie takie porady dostałem. Dlatego, jak ktoś tam się pytał - ryby już w drodze.

Edytowane przez StaNorywy
  • Lubię to 1