Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

..no to rozterek ciąg dalszy..alternatywy niestety nie ma.. coz..plan na chwile obecna jest taki, ze akwa stanie na filtrze przeciwnapieciowym (jak komp zreszta..:). z drugiej strony tak jak mowicie - ilosc watt do naszych baniaczkow idaca jest niewielka, choc ciagla i dlugotrwala..

Opublikowano

Widziałem kiedyś fajną rzecz, mianowicie za akwa była deska na której były poprzypinane bezpieczniki,każdy osobno np. od oświetlenia , grzałki itd.

Gwarantowało to to,że w przypadku jakiejś awarii np.grzałki wybijało tylko

bezpiecznik właśnie za nią odpowiedzialny :D natomiast reszta urządzeń pracowała bez zmian.

Szczerze powiem ,że nie wiem jak się to ma od strony technicznej ,ale wynalazek godny przyjrzenia się 8)

Pozdrawiam :D

Opublikowano
Widziałem kiedyś fajną rzecz, mianowicie za akwa była deska na której były poprzypinane bezpieczniki,każdy osobno np. od oświetlenia , grzałki itd.
Planuje tak rozwiązać elektryke u siebie ale raczej nie całą tylko grzałke i oświetlenie
Opublikowano

niom...chyba bedzie trzeba pomyslec nad czyms takim...

jednak nastapila zmiana planow, komp idzie do innego pokoju, wiec bedize jedynie akwa no i tv na drugim gniazdku. wiec powinno byc ok

ale pomysl z dodatkowymi bezpiecznikami zacny zaiste..;)

Opublikowano

Z bezpiecznikami nie ma żadnego problemu co do wielkości :)

Zakres wyzwalaczy od 1-5 A będzie Cię interesował.

Do tego szyna DIN oraz skrzyneczka uniwersalna.

Jeśli masz w domu starą instalację , zastanów się nad zastosowaniem wyłącznika różnicowo-prądowego , z tym ,że tutaj musiałbyś podciągnąć dodatkowo przewód PE.

No chyba , że masz instalację 3-żyłową:)

Do tego można dołożyć wiele opcji sterowania oświetleniem :)

Na przykład taki sterownik:

http://www.nano-reef.pl/pfs.php?m=view& ... g_1010.jpg

Wszystko w jednym pudełku:)))

Opublikowano

Zakres wyzwalaczy od 1-5 A będzie Cię interesował.

Do tego szyna DIN oraz skrzyneczka uniwersalna.

Jeśli masz w domu starą instalację , zastanów się nad zastosowaniem wyłącznika różnicowo-prądowego , z tym ,że tutaj musiałbyś podciągnąć dodatkowo przewód PE.

No chyba , że masz instalację 3-żyłową:)

)

O żesz kurde :D Że co ty do nas piszesz:D? Ja mogę tak opowiedzieć np.o błękicie metylowym <chemik> :wink: ale co do elektryki to ja nie mam pojęcia co napisałeś :D

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

powinno wytrzymać przy tym obciążeniu bez większego problemu

ale

pytanie nr 1 masz rużnicówke to bezpiecznik który wyącza zasilanie przy przebiciu gdzie kolwiek w zaebezpieczanym obwodzie, ja nie miałem ale się jakoś nie usmażyłem

warto !!!