Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

piszę z prośbą o pomoc w określeniu płci jednej z moich rybek widocznej na zdjęciu, ok 9 cm długości (największa ze stada), najbardziej wybarwiona, gania pozostałe ryby i trzyma się swojego terytorium. Zauważyłam też wielokrotne trzepotanie się przed samicą.

Zastanawiam się czy to samiec, który długo się będzie wybarwiał, czy to dominująca samica, stąd prośba do doświadczonych o pomoc.

Dodam, że akwarium jest odkupione (ponad dwa miesiące temu), dlatego nie mogę napisać dokładnego wieku rybki. I od tego też czasu kolory się nie zmieniły.

Akwarium 180l, 9 sztuk Saulosi.

Dzięki

IMG_20190416_104929.thumb.jpg.dc6cec59db73086c2814e171c699be83.jpg

Opublikowano

Witaj! Wygląda na samicę. Możesz mieć z nią trochę kłopotów, ponieważ nie łatwo będzie samcowi zdominować taką awanturnicę. Jeśli masz w tej grupie samca, to może to potrwać, jeśli nie ma, to sugeruję dokupić dorosłego, który będzie przynajmniej równy długością. 

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Bartek_De napisał:

Filmu nie można otworzyć, jest prywatny.

Sorry poprawione, rybki mam od lutego (3cm małe)  i żadnej inkubacji do tej pory nie było, nosze się z zamiarem dokupienia, ale przed tym chciałem się poradzić

Edytowane przez jaraspol
Opublikowano
18 godzin temu, jaraspol napisał:

Witam podepnę się pod temat, proszę o pomoc w ustaleniu płci Saulosi kupiłem 10 szt i chyba wszystkie samce. Rybka na filmie do 20 s jest ostatnią nadzieją samica ?, czy ryba widoczna po 30 s jest samcem ? https://www.youtube.com/watch?v=HEO8HG_Y7T4 

Witaj! 

Tak jak napisali koledzy ryba z filmiku to samiec. 

• Lubię to 2