Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Akwarium jest. Decyzja o malawi też 😊. Niestety jestem raczkujący w tym temacie, a im więcej czytam tym bardziej wydaje mi się, że mniej wiem ☹️.

Szukam pomocy przy doborze obsady. Ciekawych propozycji.

Przeglądam ofertę Tan-mal z racji tego ,że nie mieszkam w PL i im bliżej granicy zachodniej tym krótsza podróż dla ryb, ale ilość ryb w ofercie zlasowała mi mózg ( 3dni googlowania ) i po trzeciej stronie się poddałem.

Jeżeli chodzi o aranżacje w akwarium to będzie to tło 3d z kryjówkami oraz kilka kamieni, większość dna to piach lub piasek koralowy z dodatkiem roślinności.

Co do preferencji to nie mam objętego żadnego kursu.

Chodzą mi po głowie różne opcje:

1. Kolorowo i różnorodnie ( ale co można z 240L 😊 , z racji braku miejsca na coś większego, cieszę się z mojego juwel rio 240.)

a. 2x gat. mbuna + 1 x non-mbuna (fajnie byłoby aby to nie były pospolite gatunki) 

b. 3 x gat mbuna

2. Jeden fajny gatunek

Nie wiem czy to ma znaczenie ale, zapomniałem dodać ,że ogólnie lubię małe gatunki ryb.

Edytowane przez FishMan
Opublikowano
3 minuty temu, oscarr napisał:

Cynotilapia afra cobue + Labidochromis sp mbamba np 

2 Gat mbuna i non mbuna to będzie za dużo i mało jest takich co by można połączyć 

Dzięki za propozycje. Na zdjęciach z google to bardzo podobne ryby.

Przejrzałem dużo przykładowych obsad polecanym na forum i większość ma bardzo zbliżone wyglądowo ryby.

Jest jakiś powód, czy to po prostu zbieg okoliczności?

Opublikowano (edytowane)

Raczej zbieg okoliczności ale wg mnie to inne ryby kolorystycznie bo zapewne o to Ci chodzi Cynotilapia Cobue dominujący kolor żółty a Mbamba bardziej granatowy ciemny ale to możesz 1 z tych gatunków zastąpić chindongo neon spot albo labidochromis chisumuale 

No i ogólnie te gatunki co podałem wpasowują się w twoje upodobania co do małych ryb bo większe niż 8 cm nie będą. To jedne z mniejszych i żywieniowo podobne.

Edytowane przez oscarr
Opublikowano
2 godziny temu, oscarr napisał:

Raczej zbieg okoliczności ale wg mnie to inne ryby kolorystycznie bo zapewne o to Ci chodzi Cynotilapia Cobue dominujący kolor żółty a Mbamba bardziej granatowy ciemny ale to możesz 1 z tych gatunków zastąpić chindongo neon spot albo labidochromis chisumuale  

No i ogólnie te gatunki co podałem wpasowują się w twoje upodobania co do małych ryb bo większe niż 8 cm nie będą. To jedne z mniejszych i żywieniowo podobne.

Wydaje mi się, że google może przekłamywać i nie zawsze pokazywać dokładnie ryby wyszukiwanej.

Wpadły mi w oko te rybki:

cynotilapia zebroides jalo reef

Opublikowano (edytowane)

Ja mam 240 L . Pływają w nich Cynotilapia Zebroides Jalo Reef i Labidochromis Caeruleus Kakusa. Zmawiałem miesiąc temu z FishMagic. Przesyłka profesjonalna rybki ochoczo pływają. Wiem, że za granicę te wysyłają. Te dwa połączenia gatunków według mnie pasują do 240 i super wyglądają. Jestem bardzo zadowolony.

Edytowane przez nirva
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, nirva napisał:

Ja mam 240 L . Pływają w nich Cynotilapia Zebroides Jalo Reef i Labidochromis Caeruleus Kakusa. Zmawiałem miesiąc temu z FishMagic. Przesyłka profesjonalna rybki ochoczo pływają. Wiem, że za granicę te wysyłają. Te dwa połączenia gatunków według mnie pasują do 240 i super wyglądają. Jestem bardzo zadowolony.

Fajny baniaczek mam takie samo tło 😂tylko chyba filtr trochę za mocny i wylot źle skierowany bo rybki ledwo płyną pod prąd 😂 ile sztuk ?

Edytowane przez oscarr
Opublikowano

Fajny baniak. Dzięki za filmik, fajnie popatrzeć.

Widziałem tą rybkę w lokalnym "rybkowym 😊" i wyglądała super. Problem w tym,że tu w "rybkowych" mają zupkę rybną. Po jednym osobniku z różnych gatunków.

Co do Fish Magic to już z nimi rozmawiałem i nici u nich z przesyłką do mnie. Mój szwagier u nich zamawiał i też był zadowolony.

Mam kuriera latającego PL-IRL, ale w rejony Augustowa się nie wypuszcza.

Będę musiał zamówić z Tan-mal blisko niemieckiej granicy, bardziej po drodze no i czas podróży krótszy.

Opublikowano
2 godziny temu, oscarr napisał:

Fajny baniaczek mam takie samo tło 😂tylko chyba filtr trochę za mocny i wylot źle skierowany bo rybki ledwo płyną pod prąd 😂 ile sztuk ?

Wlot, wylot filtra i cyrkulator po tej samej stronie. Rybkom nic nie będzie jak sobie popływają pod prąd. nie jest tak tragicznie. Jeżeli chodzi o sztuki to po 14 z każdego gatunku do późniejszej redukcji jak dorosną. Mniejsza cyrkulacja powodowałaby zaleganie brudu pomiędzy kamieniami, musi być mocniejsza, nie sadzę , że rybki narzekają.

Opublikowano

Przejrzałem ofertę którą dostałem ze wspomnianego sklepu i nie mają  Cynotilapia Zebroides Jalo Reef 🙁 .

Mają coś podobnego Cynotilapia afra "Cobue