Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rano pomierzyłem parametry wody i wyglądały tak :

pH test JBL 7.4-9 - wyglądało mi na 7.4 może troszkę mniej

KH test JBL 7*d

GH test JBL 11*d

NO2  test Tropical 0.3 mg/l

NO3 test Salifert 1ppm

NH4 test SERA 0-0.5 mg/l  tutaj nie byłem pewny..nie było to 0 ale też mniej niż 0.5 

NH3 test SERA 0.003- 0.009 mg/l jak wyżej, taki wynik pośredni między tymi wartościami

dodałem dzisiaj też 0.8ml WA i bakterie Biodigest zamiast saechema jednak - dostałem priv wiadomość , że seachem nie ma bakteri nitryfikacyjnych i lepsze będą Biodigesty, a Seachema zostawię sobie do drugiego akwarium z roślinkami :)

Odnośnie filtracji, to trochę mnie to gryzie, że te filtry są za słabe, z chęcią zaplanował bym jakieś rozwiązanie docelowe, myślałem nad ikolą 1200 ale pewnie i tak do niej by był potrzebny jakiś wewnętrzny 2000l/h? Sama nie da rady prawda? Może narurowiec byłby dobrym rozwiązaniem ale nie chciał bym wydać na to więcej niż 700zł i chyba tu będzie ciężko narurowca skleić? a dodatkowo co do narurowca to musiałby mieć kompaktowe wymiary bo szafka w której bym go umieścił  ma wymiary 61cm szer x 52cm głębokość x 75 cm wysokość.  Sprzedam stary kubełek i mały filtr wewnętrzny ale co zamiast tego będzie najtańszą a zarazem najlepszą opcją na długie lata w takim przedziale cenowym do około 700zł... 

Teraz co ile dni najlepiej robić testy wody żeby obserwować, że start idzie ok? :)

Opublikowano

@ZenArt89zrobiłem Ci tak na szybko kosztorys wersji budżetowej narurowca, bez bajpasu na biologii, bez grzałki i na zaworach mosiężnych 1" (co najmniej o połowę tańszych od pvc) w oparciu o kosztorys kolegi @rekawiczkabardzo pomocny i przydatny👍 i z wykorzystaniem zdjęcia z projektu koleżanki @asiek097mam nadzieję, że nie ma nic przeciwko. Do cen nie wliczałem kosztów dostawy, ani materiałów i narzędzi typu obcinak do rur, klej, oczyszczacz, nić czy taśma teflonowa do uszczelniania gwintów, uchwyty do zamocowania narurowca, ewentualne puszki zasypowe. Narurowiec jak ten na zdjeciu spokojnie wystarczy na Twój baniak i na luzie zmieści się do szafki

20190414_085430.thumb.jpg.ad6d17870c19e9b94fb99f3e14642158.jpg

narurowiec_kosztorys1.xlsx

Uprzedzam, że mogłem się w którymś miejscu pomylić zwłaszcza jeśli chodzi o złączki, więc nie traktuj tego jako schemat według którego należy zakupić części, a tylko poglądowo. Trzeba byłoby jeszcze raz to przeanalizować, dokładnie przeliczyć i przemyśleć, ale jak widać można zbudować narurowca do 700zł😀

• Lubię to 4
Opublikowano

Panowie, wszystkim bardzo dziękuję za pomoc, @suricade niestety nie chcę w akwarium kaseciaka, trochę nie miałbym jak go ukryć i zajmował by miejsce do pływania dla dużej obsady :) ale bardzo dziękuję za radę i fajnie się czytało ten artykuł. 

@Bartek_DeWielkie dzięki!! takiego czegoś było mi trzeba, przynajmniej mam jakiś plan postępowania, w tym miesiącu kupię pompę a w przyszłym resztę żeby rozłożyć sobie to na raty jakoś :) Nie chcę nadużywać Twojej cierpliwości ale czy mógłbyś polecić jakiś konkretny model pompy do 330zł (rozszerzę trochę budżet bo to najważniejszy element zestawu) Ja nie ogarniam tych pomp.. jest tyle modeli z różnymi przepływami i chciałbym najbardziej optymalny co do poboru energi i z jakimś dużym przepływem...

@eljot Dzisiejsze pomiary wyszły już wyraźniej niż wczoraj i NH4 jest równe 0.5mg/l  a NH3 0,010  PH podskoczyło i jest równe 7,6  

Do przyspieszonego startu NH4 powinno chyba być 1.0 mg prawda? ale chcę wolniej to zrobić a bez niespodzianek.

Termperatura w akwarium 25-26 *C chyba zrzucę z jeden stopień bo 300w za często mi się włącza :) 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, ZenArt89 napisał:

Do przyspieszonego startu NH4 powinno chyba być 1.0 mg prawda? ale chcę wolniej to zrobić a bez niespodzianek.

Nie trzymaj się sztywno tych danych z szablonu bo sfiksujesz ;) . Jest ok , teraz czekaj aż NH3/4 spadnie (tu mogą być różnice bo to zależne od Ph ) i zaczniesz mierzyć NO2. Pomiary rób tak co  dwa trzy dni.

Edytowane przez eljot
  • Lubię to 1
Opublikowano

Pobawiłem się trochę Photoshopem i ja tak to widzę

be23a25fc178259ae8aedf5a98fc69f7.jpg&key=2fbca8770500b1f9478b0e7e379d75cba33a04b45db1640b11530367a5f0e4ef

Jeśli jednak potrzebowałbyś mocniejszą pompę to polecam tę https://allegro.pl/oferta/pompa-obiegowa-ibo-beta-elektryczna-25-80-180-7568574374?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare z tym że ten model będzie bardziej prądożerny o jakieś 15W. Coś za coś

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

@Bartek_DeWielkie dzięki! zamówię w tym miesiącu pompę i chyba tą mocniejszą 15w nie jakaś tragedia a skoro to ma być jedyny filtr to lepiej żeby ten przepływ był większy i 4200l/h chyba wystarczy + falownik. 

Na pewno jak zacznę kompletować rurki to się będę odzywał po rady :)  Pewnie do tego czasu nic innego nie będę robił tylko czytał o wkładach, czyszczeniu, klejeniu pvc itp :P ale dziękuję za pomoc :) 

Teraz tylko dzielnie będę mierzył wodę zrobię tę filtrację narurową i zacznę zarybiać, teraz tak pusto wygląda :) 

zastanawiam się czy wpuszczać gatunkami po 1 co tydzień np czy mogę od razu wszystkie rybki na raz?

• Lubię to 1
Opublikowano

[mention=7984]Bartek_De[/mention] 
zastanawiam się czy wpuszczać gatunkami po 1 co tydzień np czy mogę od razu wszystkie rybki na raz?

Są różne szkoły, jedni wpuszczają wszystkie od razu inni po kilka sztuk co jakiś czas. Ja wpuszczałem wszystkie na raz i nic się nie działo. Najlepiej mieć w pogotowiu Kordon Amquel Plus, albo Sera Toxivec w razie jakby parametry się załamały po wpuszczeniu obsady

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1