apofis Opublikowano 10 Kwietnia 2019 #1 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) witam Jestem nowym adeptem tej sztuki i oto moje zapytanie o obsadę : 1. Iodotropheus sprengerae 10szt 2. Metriaclima Msobo Magunga 10 szt 3. Lethrinops sp.Mbasi 10 szt czy takie zestawienie jest odpowiednie ? Akwarium dopiero w przygotowaniu ale już chciałbym mieć wszystko zaplanowane. Z góry dziękuję za pomoc i rady . pozdrawiam Karol Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez apofis
eljot Opublikowano 10 Kwietnia 2019 #2 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Nie, nie jest te Lethrinpsy nie bardzo nadają się do tego zbiornika a i łączenie non mbuny z mbuną nie jest IMHO dla początkującego. Msobo ma agresywne zarówno samce jak i samice dlatego powinno być ich więcej, pozostań przy 2 gatunkach.
apofis Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Autor #3 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 jeżeli chciałbym dołożyć 3 gatunek to co polecacie ?
AFOL Opublikowano 10 Kwietnia 2019 #4 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 12 minut temu, apofis napisał: jeżeli chciałbym dołożyć 3 gatunek to co polecacie ? Afra, zebroides albo aurifrons.
apofis Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Autor #5 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 z tych trzech to chyba najbardziej by mi pasowały Cynotilapia zebroides.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 10 Kwietnia 2019 #6 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 3 godziny temu, apofis napisał: 1. Lodotropheus sprengerae Małe sprostowanie...ma być iodotropheus ... " I " jak Irena zamiast "L" jak Lucyna.
AFOL Opublikowano 10 Kwietnia 2019 #7 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Godzinę temu, apofis napisał: z tych trzech to chyba najbardziej by mi pasowały Cynotilapia zebroides. Wszystkie są piękne. Mi ostatnio bardzo przypadły do gustu C. afra Kakusa i Chizumulu. Kakuse ma Marek (poszukaj strony na fb "malawi mbuna world"). Jeśli chodzi o zebroidesy to wybór jest ogromny, ale nie wiem jak z dostępnością wariantów w Polsce. Cyno będzie ignorowała rdzawego, a msobo im nie wejdzie na głowę. Wszyscy początkujący szukają gatunków z ładnymi samicami, a nie "śledzikami", ale gwarantuję Ci, że samiec Cynotilapi w pełnych barwach bije na głowę większość mbuna Zamiast msobo lepszym wyborem byłby Metriaclima koningsi do obsady 3 gatunkowej. Jeśli chcesz jednak zostać przy msobo, to ja bym został raczej przy dwóch gatunkach. Czyli msobo + jakiś zebroides. PS kup więcej maluchów np po 12szt, będziesz miał z czego przebierać.
Rekomendowane odpowiedzi