Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

już napisałem, u mnie sprawdza się każdy karmnik i to najtańszy, nie mam problemu z dozowaniem a tym bardziej z wilgoceniem pokarmu w srodku.

Opublikowano

To może podaj nazwę tego karmnika który się u Ciebie sprawdza !!! Jestem pewien że to pomoże w wyborze między mercedesem a ... czymś tam. Przynajmniej u mnie, gdzie mam właśnie ten problem - co zrobić :?

Opublikowano
polecać eheima to jest tak jak polecać gościowi który chce kupić auto mercedesa
więc co zrobić ??? sam mam ten problem, wychodzę z domu o 7:00 a wracam o 18:00 (jak dobrze pójdzie ) :cry: syn na zajęciach, żona w pracy... co w takim razie radzisz ?? Temat wydaje mi się ważny, pewnie nie tylko dla mnie czy dla smithpl , może lepiej jakieś sprawdzone konkretne rozwiązania ??? :?

p.s.

...z góry jestem wdzięczny za pomoc !!!

Szczerze nie widze tu problemu. Ryby wstają wcześniej i wcześniej kładą sie kimać i wszystko ok. Dlaczego to nie można nakarmić ryb przed 7 i po 18?

Opublikowano

Panowie, ja karmie, czasem 3 razy dziennie, innego dnia 2 razy, czasem glodowka nawet 2 razy w tygodniu..

Siedze na uczelni czasem od 6 - 21, innego dnia 7-17, ryby rosnal sa zdrowe a karminka automatycznego nie posiadam.

Jesli ktos nei ma na co wydawac kasy, to spoko, ale jesli mamy inne wydatki to zapraszam :)

jednak Panowie, ja sadze, ze karmienie reczne, np Ty basio 9-18 karm 2x dziennie, nic Twoim rybom sie nei stanie, lepsze oszczedne karmienie niz sypanie 5 razy dzinnie pol garsci spiruliny, czy w Twoim przypadku mieska.

Idac dalej tym tropem, kto, ktory z nas karmi ryby w sposob najwasciwszy (3-4 razy dziennie malymi porcjami), moze jakis emeryt, ktory nei ma dzialki z roslinami, ale takich jest jednak malo

Zatem nie ma sensu wydawac kasy nma beznadziejne karminiki ktore raz sypia tyle, raz tyle.

Lepiej dobrze karmic 2 razy dzinnie, niz isc na latwizne i karmic zle 4 razy.

Szkoda zachodu i tych paru złotych.

Kupcie lepiej nowe media, drozsza ceramike, moze lepszy pokarm a nei tracie kasy na te zabwke..

Podkresmal powyzsze wypocino to tylko mo.

Opublikowano
Dziwne . Nie masz problemu z zawilgocenie pokarmu , który po pewnym czasie zbija sie w jedna bryłę i po prostu nie wylatuje do akwa ?

Ja przed wakacyjnymi wyjazdami zrobilem dwutygodniowy test i sie okazalo ,ze po 8-9 dniach w karmniku było tylko błoto...

No ja miałem ten sam problem - pojechałem na wakacje na święta na 2 tyg. wracam, a tam w karmniku pleśń.... Porażka - pokarmy tetry i tropicala, czyli nie jakiś tam szit. Po prostu zawilgotniały, mimo, że jedna z klapek w pokrywie była non stop otwarta. Takze ja do karmnika się zraziłem, choć pewnie nie zależy to od modelu. musiałem coś źle zrobić chyba.

Opublikowano
Idac dalej tym tropem, kto, ktory z nas karmi ryby w sposob najwasciwszy (3-4 razy dziennie malymi porcjami), moze jakis emeryt, ktory nei ma dzialki z roslinami, ale takich jest jednak malo

No nie tak mało :) ja juz od czterech lat grzeję się na emeryturze, no i działki z roślinami też nie mam. A karmnik automatyczny owszem.

Podejrzewam gdzie jest u Was problem z wilgoceniem - Wy macie podejrzewam pokrywy na akwarium i pod pokrywą karmnik, ja mam tylko akwarium przykryte szkłem i karmnik nad nim, więc wilgoci prawie żadnej.

Opublikowano

ale zapominasz o takich okresach jak święta np, zblizajace sie wyjeżdżam na tydzień, w wakację wyjeżdzam zawsze na miesiąc, kolejne święta i sylwester nie ma mnie ponad tydzień - troszkę tego się znajdzie w ciagu roku gdy nie mogę ich karmić - natomiast nie wyobrażam sobie dopuścić do tego osoby trzecie :)