Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszyskich !!

Jestem świeżym posiadaczem akwarium malawi, zwykłe  akwaria już miałem. Nowy nabytek 160x55x50

Od wczoraj wpuscilem rybki 15 yellow, 4 saulosi, wszystko było  robione na wariata i na szybko, ale myślę że  zrobiłem  wszystko dobrze. Nowe akwarium zalałam starą wodą ok 250L dodałem świeżej 80 L, rybki wpuszczane po około 2 h jak filtr przemienił wodę. Filtr kubełkowy EHEMI 600l/H. Dodałem do zestawu 2 falowniki 420l/h oraz dwie grzałki 300 W, taka moc ze względu że  mieszkam na kempingu i akwarium stoi w dobudowce bez ocieplenia, temperatura wody 25 stopni. 

Mam problem tylko z jedną rybą yellow pływa w pionie dziobem do tafli wody, co się dzieje z nią?20190404_115518.thumb.jpg.46ef440b130dda4bc6b8600bf134b704.jpg

Opublikowano

Coś chyba nie do końca z tą obsadą bo widzę dwa maingano ;). Czy filtr był przeniesiony z działającego akwa czy nówka ? Jeśli całkowicie nowy to pewnie bedą problemy (poczytaj o cyklu azotowym). 

O prawidłowy strat akwarium pytaj w odpowiednim dziale.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Wszystko zostało przeniesione ze starego akwarium, również  woda ok 230l Filtr nie  czyszczony. Piasek również  ze starego miejsca tylko został przeplukany.

I tylko ta jedna tak kulawo pływa 

Obsada wzięta od starego właściciela, a to stary wiatrak i to akwarium miał 25 lat. Więc chyba wiedział co robi ? 

Na zdjęciu ta ryba, ma tak od wczoraj

Dzięki za porady 😉

15547327704354905100672051032360.jpg

Edytowane przez Tomi86
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tomi86 napisał:

Piasek również  ze starego miejsca tylko został przeplukany.

Czyli tak jaby był nowy piasek. Cała biologia zabita przez płukanie.

Czy filtr też wypłukałeś, czy całkowicie nieruszany?

Edytowane przez Falcowski
  • Lubię to 1
Opublikowano
Filtr nie naruszony oraz stara woda
W sumie woda w tym przypadku jest najmniej istotna i właściwie bezużyteczna. Trzeba było piasek w niej wypłukać, a wlać świeżej wody. Grunt, że w filtrze masz dojrzałą biologię, powinieneś ją teraz wspomóc dolewając do akwarium ampułkę BioDigest

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano

Parametry dobre to znaczy jakie? 

Wygląda  ma przytrutą  I tak obok  w kamieniach równiež .Czy przynajmnie fitr czyściłeś w wodzie z  funkcjonującego akwarium ?  Czy wsadziłeś z całym syfem do nowego "czyściutkiego" akwarium ?

Opublikowano (edytowane)

Chlor 0 / ph 7,2 / KH 8-9 / GH >7 / NO2 0 / NO3 8-15 

Takie mam parametry,

Filtr nie czyszczony żeby bakterie były, kamienie również  z glonami nie myte ze starego zbiornika. Piasek też nie był bardzo mocno plukany, tylko trochę żeby pozbyć się pływających odchodów 

15547452400913088172902061268439.jpg

A jak żarcie sypne to od razu wszystkie takie żwawe się robią, i nie siedzą  w norach

20190408_194542.jpg

IMG-20190408-WA0015.jpeg

15547574216213959673848934134574.jpg

Edytowane przez Tomi86