Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

LEDy przeważnie sterowane są napięciowo, a nie prądowo, ponieważ driver prądowy z automatu jest wysterowany na maksymalny prąd, co zabezpiecza LEDy przed przegrzaniem. Przynajmniej ja takich używam. Nie wiem, co jest popularniejsze w modułach Samsunga.

Opublikowano (edytowane)

Tak wygląda obecnie filtr skierowany w bok i w górę, mocno przyciemnione, ograniczam karmienie. Co do płochliwośći niestety się nie zmienia dalej są bardzo płochliwe

IMG_20190411_182241.jpg

IMG_20190411_182235.jpg

Edytowane przez oscarr
Opublikowano

Nie szukał bym problemu w oświetleniu. Z tego co kojarzę, to namieszałeś z paramatrami wody, zapominając o podmianach. To mogła być przyczyna płochliwości. Teraz jednak przychodzi mi coś innego do głowy. Pomijając poczucie bezpieczeństwa, pyszczaki to żywiołowe i pewne siebie ryby, ale w stadzie. Ile ryb pływa w tym zbiorniku i jaka jest wielkość tego zbiornika? 

• Lubię to 2
Opublikowano
Nie szukał bym problemu w oświetleniu. Z tego co kojarzę, to namieszałeś z paramatrami wody, zapominając o podmianach. To mogła być przyczyna płochliwości. Teraz jednak przychodzi mi coś innego do głowy. Pomijając poczucie bezpieczeństwa, pyszczaki to żywiołowe i pewne siebie ryby, ale w stadzie. Ile ryb pływa w tym zbiorniku i jaka jest wielkość tego zbiornika? 
I to jest dobry trop Przemku. U siebie po sporej redukcji też zauważyłem, że zaczynają się coraz częściej chować

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

pąkli już nie dam do nowego akwarium 240l 300 lub 375 ogranicza mnie tylko miejsce wiec musze dokladnie pomierzyć no i szafki tez drogie dosyć specjalne pod akwa. Jest 6 perlmuttów  w tym 1 dominujacy samiec który dosyc mocno je gania na yellowy nie zważa mimo ze sa dluzej w akwa to pozostaja w cieniu reszta nie wiem jaka płeć u perlmuttów. Do tego obecnie 1 samiec yellow + 2 samiczki w tym 1 inkubująca. Zbiornik to zaledwie 112 l ale do miesiaca bedzie wiekszy. Tylko ze z ta płochliwoscia bylo troche lepiej niz jest obecnie. 2 x w ciagu tygodnia podmienialem wode i obecnie parametry sa chyba ok, teraz już systematycznie bede zmienial co tydzien 20%

Tak wygląda karmienie samiec alfa w centrum obok swojej groty resztą z boku. Nie śmiało tylko samiec yellow podskubuje reszta jest przeganiana jak sporadycznie podplywaja dziubnac cos, jak tylko wstanę albo się porusze to wszystkie się chowają a samiec alfa pierwszy się chowa xd

19 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Oskar...wyjmij te pąkle a akwa jeszcze bardziej zyska na "urodzie".

Jeszcze jedno pytanie...stateczniku masz dwa startery czy jeden?

co masz na mysli mowiac startery?

Edytowane przez oscarr
Opublikowano (edytowane)

Jeśli było lepiej, to nie pozostaje nic innego, jak dbać o parametry i czekać na poprawę. Postaraj się zachwywać normalnie. W domu musi być normalny rytm, a najlepiej chyba sprawdzają się w tym małe dzieci. Im większy rwetes, tym pewniej się czują moje ryby😄

Edytowane przez przemo-h
Opublikowano

Oj kolega widze dowciapny :D Narazie mi akwarium wystarczy, dzieci nie planuje w najblizszym czasie :D Ostatnio  troche duzo wkladalem łapy do zbiornika to moze przez to. Musze się poważnie zastanowic czy zabrac je ze soba do nowego zbiornika bo nie chcialbym tak płochliwych ryb a z drugiej strony podobają mi się te gatunki dlatego mam nadzieje ze się to poprawi w najblizszych dniach. Też światło czasami się świeci po 13h np to nie wiem czy to nie za długo no ale warunki mnie troche do tego zmuszają

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Ja tu czegoś takiego nie widzę tylko zasilacz/ transformator. No chyba ze chodzi Ci o te końcówki to mam podwójne

IMG_20190411_211909.jpg

IMG_20190411_211856.jpg

Edytowane przez oscarr