Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki wszystkim za miłe słowa.

Akwarium funkcjonuje już 6 miesięcy, z czego niecałe 5 z rybami więc ta wataha już można powiedzieć dotarta. Z tego co zaobserwowałem ( lub z tego co się uaktywniło póki co ) są 3 samce demasoni, dwa samce labidochromis i jeden Socolofi. Szczerze mówiąc trochę się dziwie, że jeszcze żadnego zgona nie było przy trzech samcach Demasoni.
Potyczki i słynne kręcenie się jest ale nie jakoś nagminnie często. Ryby jeszcze dość młode to oczywista sprawa.

Co do „serwisu” akwarium staram się aby było jak najbardziej czyste czyli standard tygodniowy - czyszczenia szyb, zebranie odchodów których filtr nie wyłapał no i wypłukanie gąbki mechanika, podmianka wody 40 litrów. Jak wszystko się ustabilizowało przestałem robić testy bo tanie to tutaj nie jest.
Jak zauważę jakieś odchyły to wiadomo bez tego ani rusz. Myśle, że poza pielęgnacją zbiornika trochę ten Purigen robi swoje przy tej ilości ryb.

Cyrkulację wydaje mi się mam ok bo jakoś te kupy nie zalegają ( trochę się z tym pomęczyłem na początku ). W biologa zajrzałem dwa tygodnie temu i poza koloniami bakterii porządeczek więc nic nie ruszałem.

Dziękuje również wszystkim za porady odnośnie obsady i kupna ryb, jednak zamiast kompletować ryby od nowa raczej patrzę w stronę redukcji i tyle Ryby od jakiegoś miesiąca czy półtora trochę wystrzeliły w rozmiarze, wcześniej wydawało mi się że nie rosną.

Trochę się rozpisałem no ale cóż, dziewczyna jest wyrozumiała i też popatrzy ale jak już głębiej pójdę w temat to jak to kobita, jeszcze jest w szoku ile ja przy tym się narobię
W każdym razie dla mnie to najpiękniejszy biotop którego chyba już nie zmienię nigdy. Kufelek piwka wieczorem, kanapa przed akwarium i jest spektakl skubiących glony ryb.

Ciężko zrobić telefonem zdjęcie, ale jest mój ulubiony przedstawiciel gatunku : 8a2d2d0df0a518aa6dbbeb30785f43d9.jpg

Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Lubię to 3
Opublikowano

Ładne akwarium. 

W dniu 29.03.2019 o 00:40, Bartek_De napisał:

No no, tego demasonka masz ślicznegoemoji106.pngemoji123.png

Kolega nie ma demasoni?  Ten nie jest najlepszej jakosci.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, relativedegree napisał:

W sumie, żeby nie powielać może moderator post usunąć

Jest OK. To są dwa różne tematy ..aczkolwiek w tym tylko się przedstawiamy i swoje akwa.:)

Posty dotyczące ocen aranżacji przeniosłem do tematu jak niżej:

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • 5 miesięcy temu...