Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,

Po długiej przerwie wracam starego hobby. Kiedyś 2-3 akwaria ze wszystkim teraz decyzja o założeniu malawi.

Mam przygotowaną wnękę w ścianie, do której chcę włożyć akwarium. Widoczne będą dwie ściany i jedna krawędź. Prawa górna krawędź będzie zasłonięta płytą k-g, przód drzwiczkami uchylanymi do góry (ok. 3cm). Poziom wody ok 2 cm od góry. Akwarium będzie nakryte od góry, by w szafce uniknąć wilgoci. Filtr kasetowy w lewym rogu. Tło czarne za szybą plus ręcznie robione kamienie do środka, m.in. maskujące filtr.  

I teraz pytania, wątpliwości.

• jak duże akwarium?

Na rysunku jest 130x40x45h co daje ok. 25cm wolnego miejsca od góry i 20cm z lewej stronyi i 3cm (lub 18) z tyłu.

Miejsce z lewej miał zajmować filtr kubełkowy ale musiałbym trochę skrócić akwarium, by go tam zmieścić. Po nocnej lekturze forum zdecydowałem o zrobieniu kaseciaka, więc to miejsce będzie raczej nie wykorzystane, bo docelowo będzie zasłonięte ścianką k-g. W zasadzie mógłbym powiększyć 10cm.

Miejsce z tyłu za akwarium niewykorzystane lub spróbuję tam zrobić tło (albo drugie małe akwarium połączone z głównym odwróconą u-rurką - ale w zasadzie bez dostępu do niego). 

Pokrywa z możliwością ściągnięcia w razie konieczności. Normalnie tylko okienka z dostępem do karmienia i czyszczenia filtra. Myślę, że 25 cm wystarczy na ewentualne prace.

• jaka pompa do kaseciaka ? Atman 306 czy coś innego?

Jeszcze nie zdecydowałem czy kaseciak typowo narożny, czy róg - lewa ściana, róg-tył

Będę wdzięczny za sugestie od praktyków.

akwa1.jpg.78698f9e3fa8eed2e0df8d6128667c1e.jpg

Edytowane przez wędrowycz
Opublikowano (edytowane)

Do tyłu mogę się cofnąć max 2-3 cm - chyba, że zbiję tynk z komina za lewym rogiem. Do góry trochę ale kosztem miejsca na ewentualne prace. Nie mam w tym doświadczenia ile tam jest niezbędne. Zawsze miałem pełny dostęp od góry i mniejsze akwaria.

Edytowane przez wędrowycz
Opublikowano (edytowane)

Dlaczego twierdzicie, że 130x40x45 będzie za małe. Jak najbardziej jest ok, przecież to praktycznie wymiar standardowego 240l tylko nieco dłuższe. Wiadomo, nie każdy gatunek tam możesz trzymać ale na pewno małe malawi sobie odpalisz. 

Edytowane przez MaciekMaciek
  • Lubię to 1
Opublikowano

W takim razie, który wymiar jest najważniejszy, wysokość czy podstawa? 5cm może gdzieś na siłę dodam... ale nie wiem czy warto. Łatwiej jest wydłużyć. Już trochę powiekszyłem, bo pierwotnie chciałem 120cm.

Opublikowano

A nie możesz zrobić akwarium po całej długości wnęki...? Bo niby w jakim celu chcesz zostawić tą  przerwę 20cm...? Wstaw największe jakie Ci wejdzie w tą wnękę i będzie ok. Jak byś dał 150x45x45 to będziesz miał 300 l a to już lepiej niż 200... 😉 

• Dziękuję 1