mlody.czub Opublikowano 12 Marca 2019 #11 Opublikowano 12 Marca 2019 1 minutę temu, benjam napisał: To co to za gwarancja? Gwarancja akwarium a nie ubezpieczenie domu. 3
iquitos68 Opublikowano 12 Marca 2019 #12 Opublikowano 12 Marca 2019 na naprawę akwarium i to całe pięć lat pisemne
3promile Opublikowano 12 Marca 2019 #13 Opublikowano 12 Marca 2019 1 minutę temu, mlody.czub napisał: Gwarancja akwarium a nie ubezpieczenie domu. Bez przesady. U mojego ubezpieczyciela jest tak, że jeśli ciężar baniaka nie przekracza dopuszczalnych norm obciążenia posadzki na metr kwadratowy, to ew. odszkodowanie za zalanie mieszkania (również sąsiadów z dołu) mieści się w podstawowej stawce ubezpieczenia bez względu na przyczynę rozszczelnienia.
mlody.czub Opublikowano 12 Marca 2019 #14 Opublikowano 12 Marca 2019 (edytowane) 5 minut temu, 3promile napisał: Bez przesady. U mojego ubezpieczyciela jest tak, że jeśli ciężar baniaka nie przekracza dopuszczalnych norm obciążenia posadzki na metr kwadratowy, to ew. odszkodowanie za zalanie mieszkania (również sąsiadów z dołu) mieści się w podstawowej stawce ubezpieczenia bez względu na przyczynę rozszczelnienia. No własnie po to jest ubezpieczenie a nie gwarancja akwarium. Jak Ci baniak pęknie to Ci dadzą nowy ewentualnie naprawią popsuty ale nie pokryją kosztów zalania. Nie wiem po co wchodzimy w tą dyskusję - nic ona nie wnosi do tematu posta. Edytowane 12 Marca 2019 przez mlody.czub 2
3promile Opublikowano 12 Marca 2019 #15 Opublikowano 12 Marca 2019 (edytowane) Niekoniecznie. Wykonawca/usługodawca może wykupić polisę OC, która pokryje straty wynikające z jego błędów. PS. Myślę, że ta dyskusja coś wnosi do tematu, ponieważ większe szkło rodzi dużo więcej pytań, niż zwyczajowe "jaki filtr" Edytowane 12 Marca 2019 przez 3promile
benjam Opublikowano 12 Marca 2019 Autor #16 Opublikowano 12 Marca 2019 Ok czyli 200x60x60 z szyby 10 mm musi być bezpieczne bo nie było by to opłacalne dla takich firm co chwilę kleic nowego zbiornika 1 minutę temu, 3promile napisał: Niekoniecznie. Wykonawca/usługodawca może wykupić polisę OC, która pokryje straty wynikające z jego błędów. I to jest mądra myśl myślisz że jak zapytam czy mają taką polisę do otrzymam odpowiedź?
mlody.czub Opublikowano 12 Marca 2019 #17 Opublikowano 12 Marca 2019 (edytowane) 2 minuty temu, benjam napisał: Ok czyli 200x60x60 z szyby 10 mm musi być bezpieczne bo nie było by to opłacalne dla takich firm co chwilę kleic nowego zbiornika Wydaje mi się że powinien się tutaj wypowiedzieć fachowiec na ten temat, np. @timilub @przemek wieczorek Edytowane 12 Marca 2019 przez mlody.czub
Bartek_De Opublikowano 12 Marca 2019 #18 Opublikowano 12 Marca 2019 @benjam jeśli masz stalowe nerwy to bierz 10mm. Natomiast jeśli nie chcesz nabawić się bezsenności bierz 12mm 2
3promile Opublikowano 12 Marca 2019 #19 Opublikowano 12 Marca 2019 2 minuty temu, mlody.czub napisał: Wydaje mi się że powinien się tutaj wypowiedzieć fachowiec na ten temat, np. @przemek wieczorek Przemek nie musi się wypowiadać. Jak go znam, to on zaręczy, że na siłę to on sklei ten słoik z ósemki pod warunkiem, że w tym pomieszczeniu nikt nie będzie odpalał basswoofera, a klient zaakceptuje więcej wzmocnień Normy z założenia są przerysowane w górę na wypadek np. skaz w materiale, słabego spasowania, klejenia itp. Teraz, Bartek_De napisał: @benjam jeśli masz stalowe nerwy to bierz 10mm. Natomiast jeśli nie chcesz nabawić się bezsenności bierz 12mm Bardzo zwięzłe podsumowanie tematu
iquitos68 Opublikowano 12 Marca 2019 #20 Opublikowano 12 Marca 2019 Historycznie patrząc na tą sprawę nie przypominam sobie aby ktoś miał zbiornik 200x60x60 z szybą 10 mm. Temat takich zbiorników był niejednokrotnie wałkowany i jeśli nie ma jakiejś wyjątkowej sytuacji dla której kolega chce mieć akurat szybę 10mm (np lepszy wygląd ryb), to nie mam sensu w ogóle zastanawiać się nad odchudzaniem grubości szyby. Koszt remontu po zalaniu może wynieść 50 000 zł. Różnica w cenie grubości szyby no niech będzie nawet 1 000 zł. Te liczby mówią same za siebie 2
Rekomendowane odpowiedzi