czaro998 Opublikowano 15 Marca 2019 #1 Opublikowano 15 Marca 2019 Witam Jak w tytule przytrafił mi się dziwny przypadek z zielonymi glonami, może mi jest dziwny a to wszystko jest normalne no dobra ale od początku. Jakiś tydzień temu zrobiłem redukcję obsady i do małego 60 L. akwarium odłowiłem narybek. Gąbkę z filtra tej 60-ki zawsze pływa w sumpie żeby mieć w razie czego jakieś tam bakterie, więc nie robiłem startu akwarium tylko zalałem je wodą z dużego i ta gąbka. Parametry czyli NO3 są około 20 na stałym poziomie. Więc nie wnikałem więcej w parametry wody, bo z rybami jest ok i NO3 też nie wzrasta jakoś drastycznie. W czasie tej redukcji powyjmowałem trochę kamieni z dużego akwarium z brązowymi glonami (tu dodam że rybki często skubią te glony więc im smakują) Kamienie poleżały około 24 h poza wodą i włożyłem je do małego akwarium 60-ki Po dwóch dniach zastałem taki widok w małym akwarium Zielono aż miło, czy to możliwe? A może to sinica? Dodam że oświetlenie w dużym akwarium jest na ledach 20 szt. 11000K świecę 12 godzin, a w małym świetlówka w pokrywie 11 wat. Co o tym sądzić możliwe że, w dwa dni tak się glon przekształcił z brązowego w zielony? 1
3promile Opublikowano 15 Marca 2019 #2 Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) Światło plus wysokość tego przedszkola Edytowane 15 Marca 2019 przez 3promile
StaNorywy Opublikowano 15 Marca 2019 #3 Opublikowano 15 Marca 2019 Napewno nie sinice. A że akwa jest małe i świecisz 12 h , to jakoś się udało.
Falcowski Opublikowano 15 Marca 2019 #4 Opublikowano 15 Marca 2019 Wygląda na to, że udało ci się zrobić kotnik nie tylko dla rybek, ale i dla glonów
piotriola Opublikowano 16 Marca 2019 #5 Opublikowano 16 Marca 2019 18 godzin temu, czaro998 napisał: Co o tym sądzić możliwe że, w dwa dni tak się glon przekształcił z brązowego w zielony? Diody nie są właściwe do oświetlenia akwarium, emitują jeden strumień światła czyli jeden kolor. Rośliny potrzebują zapewne innego spektrum światła. Jest to dowód że świetlówka bardziej odpowiada rośliną, mimo że to nie najlepsze źródło światła. Rośliny w akwarium to wyższa szkoła jazdy, pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi