Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hmmm

czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć?

jak dokładniej wygląda to wybarwianie -> samce.

Z żółtego stają się szare? i dopiero pojawiają się pasy?

czy tak jak to wyglada u mnie, że są żółte z szarymi pasami, szarymi znakami na pysku i czarnawą płetwą grzbietową?

Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Opublikowano

to ponownie ja :)

Tak jak pisałem w moim akwa są 3 samce na 100%, a oprócz tego podejrzewam jeszcze jednego ;) Taki zestawik kupiłem, tak jak mówiłem dzięki uprzejmości znajomego gościa w sklepie zoo który sprowadził mi worek (8szt.) z giełdy.

Moje akwa ma 140l. Długość 80cm. (w planach mam 375l)

Teraz moje pytanie. Co powiecie, żeby w takim akwa trzymac 3 samce? i do tego np.7samic.

W tej chwili w akwa jest zgoda. Wszystkie 3 wybarwione samce obrały sobie rewiry i ich pilnują. Zastanawia mnie tylko dlaczego przeganiają żółte osobniki, które wpływają na ich terytorium (domniemane samice, ew.1 samiec ;) )

Z tego co czytałem, do takiego litrażu polecacie 2 samce...

Opublikowano

Kto tak poleca?

Mozesz spróbować z 3 samcami ale to jest sprawa na 5 miesiecy góra potem będzie coraz gorzej. Albo przenosiny albo jeden samiec. Jest tego mase naprawde na serwisie.

Opublikowano
Z tego co czytałem, do takiego litrażu polecacie 2 samce...

a gdzie tak wyczytałeś ?/

nikt nie poleca 2 samców albo 3 albo 1

Opublikowano

hmmm

w tematach dotyczących obsady. od jakiegos czasu tu zaglądam i czytam. No i tak wywnioskowałem i tak mi utkwiło w pamięci.

(swoją drogą odebrałem to jako atak, że jakąś wielką nieprawdę tu wypisuje i pomówienia, wobec starszych stażem kolegów)

Opublikowano

Bo znam prawie wszystkie tematy tu, a jeśli chodzi o saulosi to nawet w każdym sie wypowiadam i w dosłownie każdym gdy było napisane 2 samce w 80cm napewno reagowałem. No starsi stażem jestesmy i wiemy co tu pisze:) POkaż link to z honorem przeprosze.

Ale tak jak mówie jeśli do roku czasu zmienisz akwa to możesz zaryzykować z 3 samcami, jeśli nie zalecam 1+5. Dwie samice oddaj potrzebującym;)

Opublikowano

może się przyłącze...

nie mogę znaleźć samiczek saulosi, już szukałem na różnych forach, giełdach, sklepach itd.

W swoim akwa mam osobniki mniej więcej 4-5 cm, a wśród nich są już wybarwione samce. Jaka może być reakcja, gdybym dokupił do nich mniejsze osobniki powiedzmy 3,5 cm- takie są dostępne i dopiero czekał na ujawnienie się wśród nich samiczek?

Bo już nie mam zabardzo pomysłu na uzupełnienie obsady. W tej chwili jest 2 + 4