Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Mam pytanko.

Ile czasu mniej więcej zejdzie zanim Saulosi zaczna się wybarwiać? powiedzmy takie wielkości 3-4cm

Jak część z Was wie moje akwa powoli dojrzewa, a ja szukam źródeł z narybkiem.

Tylko ciekaw jestem po jakim czasie zrobi się kolorowo? bo tu sceptyczne podejscie rodziny do tego "szarego" gatunku :P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

naporro napisał :

Cytat
"szarego" gatunku
tu trochę przegiełeś Saulosi to chyba jedna z najbardziej barwnych pyśków, już jako młode są pięknie żółte lub wpadające w pomarańcz , o dorosłych nie wspomnę bo to sama poezja. Może ty zakupiłeś gupiki kolego. :lol:
Opublikowano
  naporro napisał(a):

Tylko ciekaw jestem po jakim czasie zrobi się kolorowo? bo tu sceptyczne podejscie rodziny do tego "szarego" gatunku :P

Rodzinie pokaż zdjęcia dorosłych saulosi i niech się uzbroją w cierpliwość. Obserwacja i czekanie aż to brzydkie kaczątko stanie się piękne też daje dużo satysfakcji.

Opublikowano
  meth napisał(a):
  naporro napisał(a):

Rodzinie pokaż zdjęcia dorosłych saulosi i niech się uzbroją w cierpliwość. Obserwacja i czekanie aż to brzydkie kaczątko stanie się piękne też daje dużo satysfakcji.

to może ty saulosi nie masz :?:

bo nie zgadzam się z methem że to brzydkie kaczątko bo od małego jest ładny żółty :wink::D

Opublikowano

Dobra, a mówimy o samcach i samicach? :) Bo ja pisze o samcach, a samiec saulosi początkowo ładny pomarańczowy (coral), z biegiem czasu stawał się coraz bardziej pobrudzony i szary (w tej fazie do ładnej ryby bym go nie zaliczył)- dopiero po kilku miesiącach robi się coraz ładniejszy nabierając kolorów i wyrazistości. :wink:

Fragment art. harisimi

Rybki rosły wzmacniały się i wszystko wskazywało na to że czują się w zbiorniku bardzo dobrze. Mimo to byłem coraz bardziej niezadowolony z wyglądu tych rybek. Zdjęcia w Internecie, które skusiły mnie do rozpoczęcia hodowli tego gatunku, przedstawiały piękne samce, niebieskie w czarne pionowe pasy, tymczasem u mnie po trzech miesiącach jeden był szarawy, reszta nadal brudno pomarańczowa. Szarość samca tylko przy odpowiednim świetle przebłyskiwała na niebiesko. Szczerze mówiąc zacząłem wątpić czy z tak niepozornej rybki może wyrosnąć piękność przedstawiana na fotografiach. Zacząłem nawet podejrzewać, że na fotografiach ryby są „podrasowane” odpowiednimi zabiegami fotografa. 

http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klub ... ulosi.html

Myślę, że samce w początkowej fazie wybarwiania mogą się wszystkim nie podobać budząc mieszane uczucia, jednak całego gatunku „szarym” bym nie nazwał bo samiczki są od małego pomarańczowe/żółte.

Więc może Naporro to nie saulosi skoro cała obsada szara? Najlepiej wrzuć fote na galerię.

Tu trzeba by było jeszcze wziąć pod uwagę fakt - ktoś wybierając Ps. saulosi, czyta/ dowiaduje się, że będzie miał obsadę żółto – niebieską, poczym kupuje młode rybki i ma obsadę żółtą, potem żółto – szarą, a dopiero na końcu tą którą oczekiwał (no ale to kwestia doczytania):wink:

Opublikowano

samica jak ma 5-6cm moze byc lekko szara????czy juz powinna byc calkiem zolta bez zadych odcieni???znaczy ma lekkie pregi szarawe,,,ogolnie taka lekko zabrudzona,

Opublikowano
  mariusz123 napisał(a):
samica jak ma 5-6cm moze byc lekko szara????czy juz powinna byc calkiem zolta bez zadych odcieni???znaczy ma lekkie pregi szarawe,,,ogolnie taka lekko zabrudzona,

Mniej więcej tak wygląda?

http://album.klub-malawi.pl/v/Ryby/Pseu ... a.jpg.html

http://album.klub-malawi.pl/v/Ryby/Pseu ... 1.jpg.html

http://album.klub-malawi.pl/v/Ryby/Pseu ... a.jpg.html

(po zalogowaniu będą dostępne większe foty)

Opublikowano

Hej

Ja ostatnio zamówiłem w sklepie rybki prosto z giełdy. Długości ok 5cm

Facet mi przywiózł worek Saulosi 8szt. Prosiłem o duże , żeby było widać płeć. Mówił, że sprzedali mu to jako 4 pary. (gość zaprzyjaźniony, nie zajmuje sie handlem pyszczakami- zwykła przysługa)

Po wpuszczeniu do akwa okazało się , że 3 to 100% samce. Niebiesko-czarne klasyczne. Co do pozosałych mam wątpliwości.

Część wygląda jakby miała się wybarwić w kierunku samców, tj. ciemno szare pasy po bokach i szara plamka na pysku, czarny pas na płetwie grzebietowej.

Jaka jest według Was diagnoza? Będę miał w akwa samce samce?

Czy to mogą być samice?

To początek mojej przygody z Malawi, więc proszę o pomoc :)