Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obiecałem koledze z forum pospawanie stelaża pod akwarium jak w tytule. W sumie stelaż też będzie takich rozmiarów czyli 325x80x70h. Wysokość może być trochę niższa jeśli ktoś poda jaka jest minimalna wysokość do zmieszczenia filtra fx6 z wężami.

Sam stelaż tak naprawdę musi składać się z dwóch części - 172,5x80x70 ze względów logistycznych - po prostu tak długiego nie da się wnieść do mieszkania.

Teraz 4 pytania:

1. czy profil 30x30x3 będzie wystarczający?

2. czy odstępy co 65 cm będą ok?

3. stelaż ma być obudowany płytami - jak zrobić ich mocowanie? Dospawać wąsy do ich przykręcenia?

4. jak zamontować zawiasy do drzwiczek?

Opublikowano

21 minut temu, spiochu napisał:

4. jak zamontować zawiasy do drzwiczek?

Tu Piotrek gdzieś widziałem na YouTube mocowanie na magnesy drzwiczek,lepiej wyglądało i funkcjonalność lepsza :) 

Opublikowano

Temat dotyczy mojego (wymażonego) baniaczka, więc doprecyzuję pewne informacje. Akwarium będzie na prawie całej długości ściany, więc obudowa będzie tylko z frontu. Myślę, że 65cm. odstępy spokojnie wystarczą. Nie planuję żadnych nóżek. Ewentualne odchyły od poziomu wyrówna mi 2cm. styropian. Przysłonię go płytą. Mam tak teraz i sprawdza się idealnie. Największe wyzwanie to właśnie mocowanie drzwiczek. 

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

U mnie też akwa jest we wnęce z jednej strony szafa z drugiej ściana i widać tylko front. Zrobiłem sobie płytę normalną meblową na magnesy neodymowe takie z otworem który ułatwia montaż magnesu do płyty. Do tego dwa uchwyty meblowe do drzwiczek i jest ok. Wszytko bezpośrednio mocuje się do stelaża trzeba tylko dobrać odpowiedni rozmiar magnesów żeby dały radę udźwignąć drzwiczki. Uwzględnić też trzeba grubość magnesu i grubość płyty którą sobie wybierzemy żeby wiedzieć ile wysunąć blat. Ewentualnie otwory pod magnesy można sobie wyfrezowaćw w płycie jak ktoś chce się pobawić. Moim zdaniem jest to wygodniejsze jak zawiasy. 

Edytowane przez halabala
  • Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

A może zrobić przesuwane? Dwie prowadnice, kilka kółeczek i po robocie. Stelaż musialby być węższy od blatu o grubosc prowadnicy

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

A Ty z czego się q..wa cieszysz @BombeL? Że jestem ignorantem?😛😜😝 No jestem. Gdyby nie Piotr, to dużo trudniej by było mi to wszystko ogarnąć. Jestem analfabeltą technicznym.

Edytowane przez pozner
  • Haha 1
Opublikowano
35 minut temu, pozner napisał:

A Ty z czego się q..wa cieszysz @BombeL? Że jestem ignorantem?😛😜😝 No jestem. Gdyby nie Piotr, to dużo trudniej by było mi to wszystko ogarnąć. Jestem analfabeltą technicznym.

Ja Tam lubię Twoją ignorancję, a że nieczęsto mogę z nią obcować to chociaż w komentarzach jej wypatruje 😜😜😜🍻

• Lubię to 2
Opublikowano
1 godzinę temu, pozner napisał:

Nie planuję żadnych nóżek. Ewentualne odchyły od poziomu wyrówna mi 2cm. styropian. Przysłonię go płytą.

Przy tak długim baniaku dokładnie bym temat poziomowania przeanalizował. Ponad 3 m to są już duże naprężenia na dno baniaka. Pamiętam, ze niektórzy stosują nawet dylatację dna akwarium. Poziomowanie styropianem mogło dobrze sprawdzić się w małym akwarium, ale w dużym moja intuicja panikarza podpowiada mi że może być problem ;)

Tak czy siak kibicuję projektowi :)