Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co powiecie na temat pokarmu w płatkach który leży sobie ze 2 lata  w szafce. Mam jeszcze prostar z osi z zakupu który sam kiedyś organizowałem. Karmie nim od 2 tygodni ale dziś mnie przeszła myśl czy aby to dobry wybór. 

Opublikowano

Powiem tak - na żywności dla ludzi zazwyczaj jest napisane ,,najlepiej spożyć przed". Po tym terminie żywność nie jest szkodliwa, a po prostu gorzej smakuje itp.
Jeśli natomiast napisane jest ,,data ważności" producent umywa wtenczas ręce gdy przykładowy produkt w jakikolwiek sposób zaszkodzi.
W kwestii pokarmu dla ryb? Nie mam pojęcia.
Z jednej strony ryby są delikatne, podatne na złe jakościowo parametry wody, co dopiero żywność.
Z drugiej strony - ryba, ogólnie zwierzęta nie jedzą pokarmu który może im zaszkodzić (wyjątkiem są skrajny głód).

Tak czy siak - pokarm to nie jest aż tak drogi wydatek żeby karmić przeterminowanym.
Jeśli nie byłoby mnie stać w danym momencie na kupno podobnego/tego samego nowego pokarmu, to już wolałbym karmić ryby jakimś Tropicalem albo Serą, ale nową. 🍻

Opublikowano

sam kiedyś zjadłem czekoladę 7 lat po terminie i nic mi nie było :P Nie to, żebym namawiał do złego, ale takie wysuszone płatki to przecież nie jogurt, a terminy ważności muszą być na wszystko w świetle prawa :P

Opublikowano

Ogólnie to ciężko powiedzieć jaka była data bo został mi sam worek oceniłem mniej więcej po okresie kiedy to konfekcjonowałem. 😉 Ale ma tego około 1 kg , rybki jedzą ochoczo  odchody krótkie treściwe 😉 pachnie ładnie żal wyrzucać .  Niech sobie zostanie.

• Lubię to 1