Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauwazyłam w sklepie śliczne yellowki. Tyle że niektóre miały sliczną żółta barwę, a niektóre na tej żółtej barwie czarne ślady (coś jakby resztki po pionowych pasach). Dlatego pytam, czy ktoś może hodował yellowki od małego i czy w zwiazku z tym może wie, czy te slady po pasach zanikają z wiekiem, czy też zostaną na zawsze?

Opublikowano

własciwie to nie pasy pionowe. tylko takie plamki ciemne , które przy dużym przymrózeniu oczu i popatrzeniu przez palce można wziac za pionowe. to tak trochę jakby wytarzały się w węglu, tyle, ze te brudne plami są ułozone tylko na bokach rybki. poza tym rybki żywe, żarówiaście żółte, z typowym ubawieniem płetw yellowa. rybki ok 4-5 cm.

to nie były typowo czarne plamki, tylko takie jakby cienie. jakby ktoś chciał gumką do mazania zetrzeć te linie ( pozioma wzdłuż linii bocznej tez była). Dlatego się pytam czy może to zniknie z wiekiem?

Opublikowano

Kiedyś u yellowow zaobserwowałem, że tak reagują na pogorszenie się warunków w akwa. Jak tylko przez dłuższy czas nie podmieniałem wody, to natychmiastowo się "brudziły". Podobnie było, kiedy w diecie zaczęło brakować mięsa. Oczywiście może to być spowodowane słabą "jakością" ryb. Yellowów się raczej nie odławia, przynajmniej żółtych, więc dostać rybę nie skażoną genetycznie, to duże wyzwanie.

Opublikowano

a miałam nadzieję, że po prostu to normalny wyglad u młodych yellow (bo nieco większe (o ok. 1 cm.) rybcie w tym samym akwa były cytrynkowo zółte bez żadnych pasów :( . Szkoda, bo ogólnie maluszki prezentowały się całkiem nieźle pomijając te paski i zastanawiałam się nad kupnem.

Opublikowano

Przy tej wielkości yellowy nie powinny miec żadnych przebarwień. Tak, jak napisałem wcześniej, może to być spowodowane stresem, lub złą dietą w sklepie. Uważałbym na nie, bo to jak są karmione młode ryby skutkuje w przyszłości.

Opublikowano

Spotkałem się z takimi rybami w sklepie zoo. Wiem, że nie mają ryb dobrej jakości, więc potwierdzało by to opinię Mateusza, z którą z resztą się zgadzam. Miałem kiedyś Caeruleusy w akwa, z dwóch miejsc. Część z zaufanego, dobrego źródła, a część ze sklepu, w którym ryby pochodziły z różnych giełd i innych dziwnych miejsc. I właśnie te drugie były bardzo podobne do ryby przedstawionej na powyższym zdjęciu.