Jakis Opublikowano 9 Lutego 2019 #1 Opublikowano 9 Lutego 2019 (edytowane) Witam Panowie pytanie czemu robi mi się takie podłoże brązowe Edytowane 9 Lutego 2019 przez AndrzejGłuszyca
Artur67 Opublikowano 9 Lutego 2019 #2 Opublikowano 9 Lutego 2019 To glon. Albo syf. Żwirek jest złym podłożem akwarystycznym - brud się do niego dostaje, podczas gdy jeśli podłożem jest piasek - brud, odchody itd. zostają na jego powierzchni i łatwiej nam takie dno odmulić. W Malawi często spotyka się ,,brązowy" nalot który jest konsekwencją twardej wody w tym biotopie. Przynajmniej zazwyczaj to jest główny powód.
Jakis Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor #3 Opublikowano 9 Lutego 2019 9 minut temu, Artur67 napisał: To glon. Albo syf. Żwirek jest złym podłożem akwarystycznym - brud się do niego dostaje, podczas gdy jeśli podłożem jest piasek - brud, odchody itd. zostają na jego powierzchni i łatwiej nam takie dno odmulić. W Malawi często spotyka się ,,brązowy" nalot który jest konsekwencją twardej wody w tym biotopie. Przynajmniej zazwyczaj to jest główny powód. A są na to jakieś środki żeby to zwalczyc
Artur67 Opublikowano 9 Lutego 2019 #4 Opublikowano 9 Lutego 2019 U siebie mam ,,brązowe" glony (najprawdopodobniej jakieś krasnorosty). Z szyb czyszczę to przy podmiankach wody czyścikiem magnetycznym. Na kamieniach zostawiam, bo dodaje im to (według mnie) bardziej naturalnego wykończenia. Na podłożu mi to nie rośnie bo mam Saulosi które każde ziarnko piasku przerzucą 3 razy na dzień, przy okazji pewnie podjadają owe glony. W Twoim wypadku jeśli nie chcesz zmieniać podłoża na piasek (co osobiście Ci polecam) to spróbuj przy podmianach wody poruszyć żwir i go odmulać. Możesz też poczekać na opinie kogoś mądrzejszego ode mnie, może jest jakiś sposób o którym nie wiem, bo sam się tematem nigdy specjalnie nie interesowałem, bo mnie nie dotyczył.
egon44 Opublikowano 21 Marca 2019 #5 Opublikowano 21 Marca 2019 W dniu 9.02.2019 o 15:17, Jakis napisał: A są na to jakieś środki żeby to zwalczyc Tak. Zmiana żwirku na piasek.
robinqaz Opublikowano 21 Marca 2019 #6 Opublikowano 21 Marca 2019 Możesz sobie to zasłonić listwą bądź naklejką w kolorze szafki tak jak tu
Rekomendowane odpowiedzi