Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, rekawiczka napisał:

@egon44 @eljot trochę się zgubiłem teraz jak podaliście te środki. Czy mam rozumieć, że wlewając wodę przez ustrojstwo w wersji 2 mam dodatkowo użyć wymienionych przez Was środków przed wlaniem WA?

Jeden z tych preparatów podajesz, jak byś miał jakieś problemy z parametrami wody w akwarium z rybami. 

Jak dopiero startujesz zbiornik to nie ma potrzeby lać go do do akwarium. 

Opublikowano
1 godzinę temu, rekawiczka napisał:

Jedyne co mnie odrobinę powstrzymuje to prawidłowość wyliczenia ilości WA do wlania. Nie wiem jak dokładnie określić pojemność jaką zajmują kamienie, choć z drugiej strony chyba przyjmę 80% pojemności jak radzi @deccorativoi wleję 2ml WA.

Wystarczy jak wlejesz 1ml, będziesz miał mniejsze stężenie amoniaku w wodzie, a to się przełoży na mniejszy poziom NO2 a następnie na mniejszy poziom NO3, a te mniejsze poziomy skrócą czas zamknięcia cyklu azotowego, bo bakterie będą miały mniej "towaru" do przerobienia. Do kontroli całego cyklu wystarczy tylko test na NO2, I etap pojawienie się i wzrost NO2, II etap spadek NO2, III etap cykl zakończony, NO2 niewykrywalne. To taka moja wersja, którą stosuję od wielu lat i jeszcze mnie nie zawiodła, zmieniła się tylko pożywka, z moczu na WA.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

No więc tak, zaraz po zalaniu, przed podaniem WA oraz bakterii (mierzone testami kropelkowymi JBL)

PH: 7.4

NO3: 5

NO2: < 0.01

NH4: < 0.05

KH: 14

GH: 20

Poszła ampułka probibio oraz kropla WA

Update 1: odczekanie 10minut + 15minut na wynik testu, NH4: 0.1. Dodaje 2 kolejne krople WA.

Update 2: odczekanie 10minut + 15minut na wynik testu,  NH4: 0.1.

Finalnie dałem 3krople wody amoniakalnej (roztwór 25%) i kurcze nic :( 

Edytowane przez rekawiczka