Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wstępne przywitanie było już jakiś czas temu. Teraz przyszła pora gdy już znalazłem więcej czasu i nieco lepszy aparat zrobić to prawilnie. Mam na imię Jakub,jest to pierwsze akwarium jakie kiedy kolwiek posiadałem dlatego przed jego założeniem postanowiłem poczytać na jakimś forum ogólnie o akwarystyce, wtedy nawet nie myślałem że będzie to biotop malawi. Zupelnie przypadkowo trafiłem na to forum, zacząłem czytać, przeglądać zdjęcia , jest kolorowo, mbuna jako ryby bardzo ruchliwe więc w zbiorniku zawsze coś się dzieje więc stwierdziłem,  to coś dla mnie. Zacząłem wszystko co niezbędne kompletować jednocześnie pozyskując niezbędne informacje z forum. zbiornik uruchomiony 1,5 roku temu i po różnego rodzaju perypetiach w końcu posiadam stabilnie funkcjonujący kawałek malawi. Może o mnie już wystarczy, napiszę coś o akwarium.

Zbiornik - 450l (150x50x60)

Pokrywa  - zwykła czarna wytłoczka z tworzywa 

Oświetlenie - sterownik zmierzchu i świtu + diody Led białe 9000k i ryb

Filtracja - narurowiec , 2 korpusy mechaniczne, 1 korpus z biologią (matrix) + obudowa liniowa                   z purolite

Wystrój - serpentynit ok 120kg , żwirek naturalny różnych gradacji i kolorów 

Obsada - lodotropheus sprengerae  1/4

Pseudotropheus acei luwala 2/6

Labidichromis   joanjohnsonae 2/6

Chindongo saulosi 3/7

Na koniec chciałbym podziękować forumowiczą za pomoc i wiedzę bo bez tego całe przedsięwzięcie by się nie udało a w szczególności wielkie dzięki dla kolegi egon44 za pomoc w rozwiązaniu problemu systematycznych zgonów ryb . Wypowiedzi,  słowa krytyki mile widziane. DZIĘKI. 

Tak było ok 1,5 roku temu.

IMG_20181111_132740.thumb.jpg.06cb8548aa56074f712d8c408a341dc3.jpg

Tak jest w czasie obecnym.

IMG_20190203_190030.thumb.jpg.eada6c56444834180d1779573d437786.jpg

Edytowane przez Jakubczyk
  • Lubię to 5
Opublikowano

Bardzo fajny zbiornik, ciekawie prezentuje się ten ciemny piasek.Zasłoń kamieniem ten wlot, a wylot zmień na czarny, będzie jeszcze ładniej😉

Opublikowano

Bardzo klimatyczny zbiornik z fajną obsadą... 👌🖒👏 jedyne czego mogę się doczepić to wlot i wylot filtra, który razi po oczach od pierwszego wejrzenia 😎 zrób  jak już wspomniał kolega @Sławol i będzie SUPER  😉😊

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za zwrócenie uwagi. Już poprawione. Wylotu nie zaslonie bo jest zbyt blisko przedniej szyby ale zrobię chociaż czarny a zasysu nie bardzo mogę zasłonić bo wtedy pojawiają się problemy z cyrkulacją i słabo zbiera ale też postaram się zrobić cały czarny. 

Edytowane przez Jakubczyk