smithpl Opublikowano 10 Marca 2008 #21 Opublikowano 10 Marca 2008 Z tego co poczytalem to roznia sie dieta, Saulosi glownie zieleninka, chisumulae glownie zywe. Oba gatunki glownie lubuja sie w grotach i szczelinach wiec beda o to walczyc. Fakt chisumulae sa mniej terytorialne. Hmm... a moze poprostu mniejsza obsada ? 1+3 i 1+3 Tak tylko teoretyzuje na podstawie tego co jest w necie...
yaro Opublikowano 10 Marca 2008 #22 Opublikowano 10 Marca 2008 Jeszcze raz, chismulae - nie miałem więc nie wypowiadam się. Jedyne co pamietam to o ile mnie pamięć nie myli sugerowana długość zbiornika dla nich to... 100 cm. A kto sugeruje 100 cm?? Bo Ad K. sugeruje 80 cm .
woytek Opublikowano 10 Marca 2008 #23 Opublikowano 10 Marca 2008 Hmm... a moze poprostu mniejsza obsada ? 1+3 i 1+3 NIE 1) W tym zbiorniku tylko 1 gatunek 2) Saulosi (chyba że ktoś ma naprawdę bardzo dobe argumenty, ale chyba będzie trudno) Pkt. 1 niestety nie podlega dyskusji. Bardzo mi przykro... ps. I wiem co piszę. Sam wystartowałem w podobny sposób jak proponuje Smith. Tego zbiornika juz nie mam. Mam większy. I tylko tak się daje
yaro Opublikowano 10 Marca 2008 #24 Opublikowano 10 Marca 2008 I ja również twierdzę ze kategorycznie tylko jeden gatunek Saulosi albo chisumulae.
danielj Opublikowano 10 Marca 2008 #25 Opublikowano 10 Marca 2008 http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klub ... mulae.html See pisze na podstawie innych serwisów Malawistycznych , że powinno mieć ok 100 cm:) Ad proponuje też trzymać Ps. Demasoni razem z Aulonocarami Sciaenochromisami i Copadichromisami w 400l Zrobiłbyś taką obsadę?
yaro Opublikowano 10 Marca 2008 #26 Opublikowano 10 Marca 2008 See pisze na podstawie innych serwisów Malawistycznych , że powinno mieć ok 100 cm:) A ile proponuje dla saulosi ?? Bardzo proszę o odpowiedź, bo M. Szmel proponuje 100-120 :/ http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klub ... ulosa.html
danielj Opublikowano 10 Marca 2008 #27 Opublikowano 10 Marca 2008 Marcin Szmel dla Saulosów proponuje 100-120cm:) Harisimi co prawda pisze , że można trzymać w 80cm , ale zastrzega , że odpowiednie warunki ma dopiero w min 100cm:)
yaro Opublikowano 10 Marca 2008 #28 Opublikowano 10 Marca 2008 Sorki, zaczyna mnie to irytować. Proszę o informację czym saulosi się różni od chisumulae , ze nie wolno ich trzymać w takich akwariach ?
mac Opublikowano 10 Marca 2008 Autor #29 Opublikowano 10 Marca 2008 hmmm, ale burza, narazie to juz wiem, ze kit jaki probowali mi wcisnac w paru sklepach o akwa 2-3 gatunkowym z obsada 15-18 byl wyjatkowo wredny....czyli pozostaje mi albo soulusi albo chisumulae,hmmm, w obsadzie pewnie gora 2+6, lub mniejszej.....mam nadzieje,ze zaraz sie nie okaze ze w tym 126l to sobie moge krewetkarium tylko zrobic!
czester_ Opublikowano 10 Marca 2008 #30 Opublikowano 10 Marca 2008 Na forum ostatnio zmieniają się poglądy i normy. Całym sobą jestem za tymi zmianami. Miałem 112 i wiem jak to wyglada w praktyce. Prawda jest taka że teraz ryby bym tam włożył i to nie tylko saulosi ale do góra roku czasu i potem przenosił do większego awarium. Nie wiem co to jest ten drugi gatunek i mało o nim pisze i osobiście chętnie bym z nim spróbował ale jeśli to twoje pierwsze malawi to zastanowił bym się czy bede zmieniał akwarium na większe bo od tego dużo zależy? Tak jak mówie troszke doświadczenia nabrałem i 80cm nie jest juz dla mnie akwarium do trzymania tych ryb na stałe,a góra rok czasu. To widać na gołe oko choćby w zachowaniu. Jeśli bedziesz dużo czytał, przygotujesz naprawde dobrze akwarium to myśle, że uda się trzymać tam chisumulae. Jednak ryby z malawi mogą zrobić dużo problemów i trzeba mieć to na uwadze, a w tym wypadku większość z nas o tej rybie mało wie i twój brak doświadczenia i także nasz poniekąd z tymi rybami może ale nie musi skończyć się problemem.Co innego gdy ktoś obeznany weźmie takiego chisumulae, a co innego osoba stawiająca pierwsze kroki. Polecam więc sie dokładnie zastanowić. Z saulosi na początku nawet ponad rok czasu problemów dużych nie ma, wydaje mi sie że są do dobre piękne rybki na początek przygody z malawi. Inne czasem przyspożą wiele problemu i jednak troszke obeznania trzeba mieć. Ale nie wykluczam tego drugiego gaunku.
Rekomendowane odpowiedzi