prezesik25 Opublikowano 30 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Witajcie. Postanowiłem przetestować, jak będzie działało akwarium bez filtra biologicznego z samymi filtrami mechanicznymi i skałami ławy wulkanicznej, jako dekoracja. A więc, to, co miałem dotychczas: Akwarium 120x40x40 (192l brutto). Obsada to 22 dorosłe saulosi (wiem, przerybienie), ale przy poniższej filtracji, żadne gówienko nie wala się po podłożu. filtracja: kubeł Hydor Prime 30 załadowały 1kg ceramiką i ok 3l gąbką ppi10, na wlot założona gąbka ppi45. - to ten filtr, który zostanie usunięty. Jako mechanik: AC2000 + gąbka ppi45 i wspomagający Aquael Fan-3 Plus. Dodatkowo cyrkulator Sunsun JVP-130 4000l/h. Gąbki płukane są raz w tygodniu w wodzie kranowej, przy AC2000 co 3 dni. Podłoże to piasek Kreisel (ok 15 kg), skały to wapień i łupek drzewiasty oraz 3 kg lawy wulkanicznej w trzech bryłach. Parametry wody: NO2 - 0, NO3 - 20, PO4 - 0,20. Filtr kubełkowy, który odłączyłem dziś, tj 30.01 od akwarium został przeniesiony do innego pomieszczenia i podłączony został do wiaderka z wodą, aby "w razie co" mieć go z aktywną biologią. Obecnie działają tylko dwa filtry mechaniczne + cyrkulator. Gąbki będę teraz płukał w zalanej wodzie z akwarium, aby zachować w nich biologię. Liczę, że lawa wulkaniczna podtrzyma mi całą biologię w akwarium. Czyli dzisiaj 30 stycznia, testu dzień 1. Edytowane 30 Stycznia 2019 przez prezesik25 2
Andrzej Głuszyca Opublikowano 30 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Spokojnie będzie funkcjonować. Ktoś już to kiedyś udowodnił i chyba to był Rafał @Pleziorro. Ale opisuj..temat ciekawy.
prezesik25 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Autor #3 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Kiedyś czytałem ciekawy temat chyba Deccorativo, który miał w swoim akwarium tylko falowniki i skały lawy wulkanicznej - wszystko funkcjonowało w najlepsze. A jeżeli akwarium wytrzyma bez kubełka, to go odłączam na dobre, bo jest trochę hałaśliwy i prądożerny.
hilux Opublikowano 30 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Pewnie że się da. Kubełko-biologa wywaliłem od siebie w kwietniu, zamiast tego jest tylko mały i cichy jbl w którym siedzi Purolite dociśnięty paroma kulkami ceramiki, węgiel i wata do klarowania wody. W kaseciaku jest trochę ceramiki bo było miejsce pod pompa. Zgonów brak, NO2 nawet nie sprawdzam bo nie ma po co. Piasek u mnie jest plebejski, kamienie też - zwykły granit. Gąbka z kaseciaka czyszczona co drugi dzień pod kranem. Dedykowany filtr biologiczny to moim zdaniem dobry patent dla nowych, żeby zadziałał jeśli cosik niechcący spieprzą. W ustabilizowanym akwarium z dobrze dobraną załogą i zaplanowaną filtracją jest zbędny. Edytowane 30 Stycznia 2019 przez hilux 1
prezesik25 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor #5 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Dzień 2. Trochę brakuje mi skimmera, który był przy zasysie kubełka. Na powierzchni tworzy się film bakteryjny. W celu usunięcia go wstawiłem filterek Aquael Fan mini, do którego zamiast gąbki podłączyłem skimmer zdemontowany z kubełka. Efekt - sporo drobniutkich pęcherzyków powietrza, które wylatują z filterka, a które mnie mocno denerwują. Ale sam filterek jako skimmer działa sprawnie, cały film bakteryjny rozbija i wyrzuca w taflę wody. Wcześniej zamontowałem go ze standardową gąbką i obudową "do góry nogami", ale nie chciał zaciągać powierzchni wody. NO2 bez zmian, więc "nie jest źle" Deko pogorszyła się klarowność wody.
prezesik25 Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor #6 Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) Dzień 3 Jak na razie parametry wody bez zmian. Klarowność wody bardzo dobra. Przerobiłem jeden z dwóch filtrów Aquael Fan Mini, które miałem na skimmer. Obciąłem obudowę filtra, ponacinałem rowki, włożyłem watę i skimmer gotowy Denerwują mnie tylko te pęcherzyki powietrza wylatujące ze skimmera. Nie wiem, jak to jest z fabrycznymi tanimi skimmerami, czy z nich też wylatuje powietrze. Edytowane 1 Lutego 2019 przez prezesik25
hilux Opublikowano 1 Lutego 2019 #7 Opublikowano 1 Lutego 2019 Mam u siebie eheim 350, żadnych pęcherzyków do wody nie wypuszczają. Spóbuj dać mniej gąbki, żeby nie była tak blisko powierzchni, w tych eheimach od powierzchni wody do gąbki jest ładnych kilka centymetrów.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 1 Lutego 2019 #8 Opublikowano 1 Lutego 2019 1 godzinę temu, prezesik25 napisał: Denerwują mnie tylko te pęcherzyki powietrza wylatujące ze skimmera. Jeżeli masz suwak z regulacja przepływu to daj na minimum. W Eheim 350 jak dasz na pełny przepływ to też lecą bąbelki.
prezesik25 Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor #9 Opublikowano 1 Lutego 2019 Trochę lipa z tym skimmerem. Różnica ok 2mm w poziomie wody albo ciągnie powietrze wraz z wodą z powierzchni, albo nie ciagnie wcale wody, nawet na minimum. Najlepszy był skimmer z zasysu od filtrów HW, był pływający, dostosowywał się do poziomu wody.
hilux Opublikowano 2 Lutego 2019 #10 Opublikowano 2 Lutego 2019 18 hours ago, AndrzejGłuszyca said: Jeżeli masz suwak z regulacja przepływu to daj na minimum. W Eheim 350 jak dasz na pełny przepływ to też lecą bąbelki. Oba moje są otwarte na full i żaden nie puszcza bąbli, nawet ten w solnicznce, która łatwiej się pieni. Chyba masz jakiś trefny model. 14 hours ago, prezesik25 said: Trochę lipa z tym skimmerem. Różnica ok 2mm w poziomie wody albo ciągnie powietrze wraz z wodą z powierzchni, albo nie ciagnie wcale wody, nawet na minimum. Najlepszy był skimmer z zasysu od filtrów HW, był pływający, dostosowywał się do poziomu wody. Kiedy jeszcze miałem HW to też kombinowałem z tym skimmerem na zasysie ale nigdy mi nie działał jak trzeba. Ten eheimowski działa na tej samej zasadzie tylko średnicę wlotu ma większą. U mnie włącza się na kilkanaście minut co dwie godziny, zero filmu na powierzchni.
Rekomendowane odpowiedzi