Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym się dowiedzieć jak jest w końcu z tą dietą Hary. W internecie, na stronach

http://ems-vechte-aquaristik.de/html/cynotilapia_sp__hara_-gallireya_reef-.html

http://www.malawi-dream.info/Cynotilapia_sp_hara.htm

opisana dieta jest peryfiton (niem. Aufuchs) i tego się trzymałem gdyż diety pozostałych gatunków są raczej zgodne z tym co pisał Ad Konings. Natomiast Wojtek@harisimi Sierakowski w swojej publikacji jako podstawę jej diety podaję plankton. U mnie ten gatunek równie dobrze się chował zarówno na przewadze mięsnej jaki i roślinnej diecie, więc mam teraz zagwozdkę. Może posiadacze nowszych publikacji innych autorów mogliby sprawdzić co oni o tym piszą? Zapraszam do dyskusji.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 4
Opublikowano

Bardzo ciekawy temat Sławku!! Karmię moje Hary z przewagą karmy zwierzęcej tak jak właśnie Wojtek Sierakowski zaleca w książce, Twoje przemyślenia mnie teraz trochę zaniepokoiły, ale skoro mówisz że u Ciebie równie dobrze radziły sobie na przewadze roślinnego, to pewnie padnie na to że są uniwersalnym wszystkożercą 😉

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak samo karmiłem na początku gdy miałem je razem z yellow i maingano. Potem wymieniłem je na auratusy i zmieniłem dietę na bardziej roślinną, hary dalej normalnie się rozwijały i wybarwiały.

Opublikowano

No Slawku widzę że założyłes wkoncu posta na temat tej diety dla Hary.

Ja osobiście karmię je z przewagą zwierzeca pokarmami ale jestem ciekaw wypowiedzi naszego kolegi Wojtka Sierakowskiego @harisimi💪🐟🇲🇼

Dzisiaj Wojtek napiszę coś więcej na ten temat 😊🤔

Post extra,czekam z niecierpliwością na dalsze wypowiedzi klubowiczów 

Pozdrawiam Serdecznie Kolego 

• Lubię to 1
Opublikowano

W opisach tych ryb często czyta się, że to planktonożercy. Ad Konings bardzo szczegółowo opowiedział i opisał Cynotilapie i sposób odżywiania się tych ryb w Habitacia oraz w Feeding behaviour. Są to ryby głównie planktonożerne owszem, ale Konings chyba jako jedyny wyraźnie podkreśla, że podstawą ich diety jest fitoplankton, a fitoplankton to po prostu glony. Przeprowadzone zostały nawet badania treści żołądka w jednej lokacji dla porównania z Metriaclimą. Okazało się, że Metriaclima wyłapuje więcej zooplanktonu niż Cynotilapia. Dodatkowo terytorialne samce skubią peryfiton, a w przypadku Hary ten sposób zdobywania pokarmu (peryfitonu), jest jeszcze bardziej podkreślony. 

Od pewnego czasu pływają w moim zbiorniku  Cynotilapie aurifrons Luwino. Mięsny pokarm podaję tylko dwa razy w tygodniu ze względu na Labeotropheusy. Zobaczymy co z nich wyrośnie. 

• Lubię to 3
Opublikowano

Czyli w sumie wychodzi że mam rację uważając ją za bardziej roslinożerną niż mięsożeżerną

• Lubię to 1
Opublikowano

U siebie harę karmiłem w proporcjach 50/50. Na pewno szkodził im kryll. Dwie ryby przez to straciłem. Jeżeli jest uważana, za planktonożercę, to tak jak byśmy jedli parówki, niby mięso ale... 

Opublikowano

W moim akwarium hary mam od 2014r. Przez dłuższy czas karmiłem je pokarmami mięsnym i roślinnymi w stosunku 50/50 ze względu na saulosi. Saulosi wyglądały ok, ale hary były smukłe z lekko zapadnietymi brzuchami, jakby niedożywione. Od kiedy został mi tylko jeden samiec saulosi karmię ze zdecydowaną przewagą pokarmem mięsnym. Hary wyglądają o niebo lepiej. Są pełniejsze, brzuchów nie mają zapadnietych i w ogóle wyglądają korzystniej, w mojej ocenie oczywiście. Nie widziałem żeby skubały skały w przeciwieństwie do saulosi więc chyba tej "trawy" aż tak im nie brakuje. Moim zdaniem dieta z przewagą pokarmów mięsnych jest dla har wskazana. Saulosi za to zrobił się gruby :)

• Lubię to 1