Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To co narysował @zetce to nic innego jak bajpas z tym, że woda wraca od razu do zbiornika a nie łączy się z tą która przeszła przez biologię

Edytowane przez rekawiczka
  • Lubię to 2
Opublikowano

Wtedy i tak tylko część wody przez puro przepływa. Uważam że układ zetce jest bardzo ciekawy. Woda mechanicznie przefiltrowana z maksymalną wydajnością a biologia i chemia nie zdławia przepływu.

Opublikowano (edytowane)

Układ jest dobry mam (miałem) taki kilka lat. Dodatkowe odejście dołożyłem po jakimś czasie, przelot przez biologię nie spadł a przez mechaniki szło więcej wody. Nie rozumiem tylko dlaczego na szkicu jest wejście na 1" a wyjście do zbiornika 3/4". Ok z dodatkowym odejściem będzie ok. Sprawdzajcie faktyczne przeloty na złączkach i zaworach. Potrafią być naprawdę mocno zwężone. Też akurat buduje nowego narurowca, i ledwo wczoraj przewiercałem 1" złączkę bo było w środku 3/4. Ten sam problem dotyczy korpusów. Często mają 1/2" pomimo przyłącza np 1". Też da się rozwiercić 🙂

Edytowane przez Damian780425
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Damian780425 napisał:

Sprawdzajcie faktyczne przeloty na złączkach i zaworach. Potrafią być naprawdę mocno zwężone. Też akurat buduje nowego narurowca, i ledwo wczoraj przewiercałem 1" złączkę bo było w środku 3/4. Ten sam problem dotyczy korpusów. Często mają 1/2" pomimo przyłącza np 1". Też da się rozwiercić 🙂

Ja tylko wycinałem te "smarki" z korpusów

Przed

20190120_232206.jpg

Po

20190120_232239.jpg

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Witam. Przy takim samym akwarium na początku przygody z malawi zrobiłem takie coś. Hulało ponad 1,5 roku aż do momentu przesiadki na kaseciaka i większy zbiornik. Całośćścisle projektowana z Henrykiem (deccorativo). Wszystko na calowych zaworach i rurkach klejone .

IMG_20171125_185020.jpg

Po jakimś casie awaryjnie dołożyłem purolite.

IMG_20180401_184928_HHT.jpg

Wyprzedzając dlaczego pompa jako pierwsza a dlatego że lepiej jak pcha niż zasysa i pcha.A piasku nie zaciągała bo mam i miałem mieszany z drobnym żwirkiem. Dodatkowo na zasys siatka do krewetek lekko nawiercona fi 5.

IMG_20180303_140944_HDR.jpg

Edytowane przez pavlofico
  • Lubię to 1
Opublikowano

Pompy wirnikowe są pompami tłoczącymi a nie ssącymi. Nie wiem skąd u wszystkich bierze się przekonanie, że pompa musi być zamontowana po mechaniku. Ten temat swego czasu już był omawiany. Piach w żadnym razie nie zaszkodzi pompie, nie ma się czego obawiać. W instalacjach przemysłowych nie takie rzeczy te pompy przepychają. Kamień kotłowy jest na porządku dziennym wyrzucany przez pompę. Montując mechanika przed pompą zmniejszacie jej wydajność.

• Lubię to 2
Opublikowano
1 godzinę temu, miron.dmt napisał:

Pompy wirnikowe są pompami tłoczącymi a nie ssącymi. Nie wiem skąd u wszystkich bierze się przekonanie, że pompa musi być zamontowana po mechaniku. Ten temat swego czasu już był omawiany. Piach w żadnym razie nie zaszkodzi pompie, nie ma się czego obawiać. W instalacjach przemysłowych nie takie rzeczy te pompy przepychają. Kamień kotłowy jest na porządku dziennym wyrzucany przez pompę. Montując mechanika przed pompą zmniejszacie jej wydajność.

Kiedyś też @deccorativoo tym wspominał

Opublikowano
W instalacjach przemysłowych i c.o. stosuje się przed pompami skośne filtry siatkowe. Niepotrzebnie?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1