Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Bartek_De napisał:

Przegrody lepiej zostaw na swoim miejscu. To może Fx-4? Jest słabszy od fx6, ale powinien dać radę w Twoim zbiorniku

Niestety też nie wejdzie na szerokość, zostaje mi przerobienie szafki lub kubeł typu EHEIM professionel 4+ 600 , Fluval 406 ?

Aktualnie wejdzie mi pod akwarium filtr o wymiarach 31x31x60cm

12 godzin temu, suricade napisał:

A może aktualny filtr zasypać ceramiką. Ceramikę można dać w jakiejś siatce zamiast większości gąbek, zostawić tylko tą górną, jako prefiltr płukany co tydzień. A jako filtr mechaniczny zastosować Aquael cirkulator 2000 z prefiltrem Eheima i watą w środku. Przy odrobinie szczęścia nawet cyrkulacja będzie załatwiona. Kwestia tylko ustawienia wylotów.

Też dobry pomysł na wykorzystanie juwela, jakby kubeł padł biologia zostaje sprawna,  a co do tego aquaela 2000 sprawdza się ?

Edytowane przez Karol1
Opublikowano
54 minuty temu, Karol1 napisał:

a co do tego aquaela 2000 sprawdza się ?

W moim akwarium 450l za całą filtrację odpowiadają 2 filtry AQUAEL TURBO 2000 plus falownik... 

• Lubię to 1
Opublikowano
1 hour ago, Karol1 said:

Niestety też nie wejdzie na szerokość, zostaje mi przerobienie szafki lub kubeł typu EHEIM professionel 4+ 600 , Fluval 406 ?

No właśnie między innymi dlatego, że Trigon 190 ma ciasne szafki proponowałem kaseciaka. :) Też robiłem przymiarki do Trigona swego czasu. 

Skoro byłeś gotowy wydać €250+ na FX6 to na bank znajdziesz w okolicy kogoś, kto zmontuje ci kaseciaka pod wymiar za mniej. Mój akrylowy kosztował mnie niecałą stówę. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Robson79 napisał:

W moim akwarium 450l za całą filtrację odpowiadają 2 filtry AQUAEL TURBO 2000 plus falownik... 

Na oryginalnych wkładach czy coś zmieniałeś ?

edit:

Hej a co sądzicie o JBL e1902? W tym trigone po ułożeniu kamieni itp wejdzie jakieś 160l wody to nawet będzie więcej niż 10x nadfiltracja

Edytowane przez Karol1
Opublikowano
8 godzin temu, Karol1 napisał:

W jednym mam prefiltr EHEIMa z watą a w drugim 2 pojemniki z ceramiką + gąbka...

• Lubię to 1
Opublikowano
10 godzin temu, Karol1 napisał:

edit:

Hej a co sądzicie o JBL e1902? W tym trigone po ułożeniu kamieni itp wejdzie jakieś 160l wody to nawet będzie więcej niż 10x nadfiltracja

A sprawdzałeś wymiary JBL , wejdzie do szafki ?

Opublikowano

Tak akurat ten jbl pasuje wymiarami o ile nie ma błędu na stronie producenta, a do tego mógłbym go mieć w dobrej cenie

3 godziny temu, Robson79 napisał:

W jednym mam prefiltr EHEIMa z watą a w drugim 2 pojemniki z ceramiką + gąbka...

Co ile czasu musisz je czyścić lub wymieniać watę?

Opublikowano

Co 2 tygodnie robię podmiankę i przy okazji wymieniam watę... 

Trochę uciążliwe jest wyjmowanie filtra z pojemnikami z ceramiką aby wypłukać gąbkę ale po awarii kubełka i zalaniu pokoju żona nie chce słyszeć o żadnym filtrze poza akwarium... 😞

• Lubię to 1