Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, suricade napisał:

Nie mam tego w domu więc się nie będę sprzeczać.

Jakie wymiary ma to akwarium?

Według danych ze strony producenta: 98,5 x 70 x 60 cm

Opublikowano

Tutaj jest kilka przykładów z podobnymi akwariami :

https://www.einrichtungsbeispiele.de/index.php?sortierung=aender&page=1&typ=5000&suchbegriff=trigon&minsearchsize=0&maxsearchsize=100000

Z tego co zauważyłam, to zostawiają filtr, który już tam jest i dokładają dodatkowy kubełkowy ewentualnie dodają falownik. Ale są i inne rozwiązania.

Na uwagę zasługuje poniższa aranżacja :

https://www.einrichtungsbeispiele.de/becken-beispiele/malawisee/aquarium-von-thors10_11223.html

• Lubię to 3
Opublikowano

Dzięki, jest na co popatrzeć :) Wiadomo że nie ma co porównywać do normalnych długich baniaków ale jak przysłowie mówi „ jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma „ 😉

Czym więcej czytam tym jestem głupszy 😂 Pomóżcie jaki kubeł dokupić to tego trigon 190, jak fx6 będzie ok to nie ma problemu zamówi się, ale może jakieś inne propozycje ?

Opublikowano

Mam 160 l i sumarycznie pompy  mają 2150 l/h to wystarcza. Nie zaszkodzi jeżeli twoje filtry przepompują pojemność akwarium, 10 razy w ciągu godziny. Marka i model ją mniej istotne. A jak to będzie w praktyce, dowiesz się dopiero po ustawieniu aranżacji i wpuszczeniu ryb.

Opublikowano

Czym więcej czytam tym jestem głupszy Pomóżcie jaki kubeł dokupić to tego trigon 190, jak fx6 będzie ok to nie ma problemu zamówi się, ale może jakieś inne propozycje ?

Jeśli cena fx6 nie jest dla Ciebie problemem to będzie to bardzo dobry wybór, do tego dołożysz korpus narurowy jako prefiltr, co byś nie musiał fx-a co chwilę otwierać i będzie filtracja ogarnięta, a może i przy okazji cyrkulacja jak dobrze pokombinujesz z wylotami fx-a

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Z drugiej strony, każdy filtr z wydajnością w okolicach 2000l/h będzie cenowo zbliżony do fx-a

Opublikowano
4 godziny temu, Bartek_De napisał:

Jeśli cena fx6 nie jest dla Ciebie problemem to będzie to bardzo dobry wybór, do tego dołożysz korpus narurowy jako prefiltr, co byś nie musiał fx-a co chwilę otwierać i będzie filtracja ogarnięta, a może i przy okazji cyrkulacja jak dobrze pokombinujesz z wylotami fx-aemoji3.png

Cena to nie problem, ale pojawił się nowy 😭 a chodzi o wymiary, fx6 nie wejdzie mi do szafki ( jest za szeroki ) pod akwarium no chyba że bym wywalił jedną z przegród... pytanie czy szafka się nie zawali po napełnieniu akwarium 🤷‍♂️ jakieś rady ?

Opublikowano

A może aktualny filtr zasypać ceramiką. Ceramikę można dać w jakiejś siatce zamiast większości gąbek, zostawić tylko tą górną, jako prefiltr płukany co tydzień. A jako filtr mechaniczny zastosować Aquael cirkulator 2000 z prefiltrem Eheima i watą w środku. Przy odrobinie szczęścia nawet cyrkulacja będzie załatwiona. Kwestia tylko ustawienia wylotów.