Skocz do zawartości

Start akwarium mleczna woda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przed chwilą właśnie wstałem :) woda w moim odczuciu nie poprawiła się ale według żony ciutkę lepiej. Nie dodawałem jeszcze bakterii ponieważ w sumie nie wiem jak postępować w sytuacji kiedy woda nadal będzie mleczna a taka buteleczka z seachema parę złoty kosztuje :(

Więc tak fakt może więcej cierpliwości potrzeba w tym wypadku ale jeszcze dziś postaram się poszukać tego starego wewnętrznego filterka ewentualnie jeszcze gdzieś przed bakteriami żona mówiła że może jakiś krystalizator wody czy cuś :)

Opublikowano

Żadnej chemii nie dawaj, nie ma po co. 

Problem z mętniącym wodę piaskiem jest taki, że nawet jeśli część odessają z wody filtry to reszta opadnie na dno i będzie kurzyć kiedy ryby będą kopać. Moim zdaniem na tym etapie lepiej machnąć ręką, wytargać większość piasku i solidnie go wypłukać. Nie parę razy zamieszać w misce, tylko podzielić na małe porcje i płukać po kawałku aż woda będzie czysta. Mi płukanie 30kg zajęło większą część dnia. :D Ale warto bo to jednorazowa operacja i masz spokój.

Przy okazji popracowałbym nad układem kamieni, wygląda jakby było tam mało kryjówek dla dorosłych ryb. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Nie dodawałem jeszcze bakterii ponieważ w sumie nie wiem jak postępować w sytuacji kiedy woda nadal będzie mleczna a taka buteleczka z seachema parę złoty kosztuje

Nie kupuj Stability, bo pewnie to masz na myśli, kup Prodibio BioDigest na początek 2 ampułki wystarczą, cena jednej to około 6zł, lub Tropical Bacto Aktive i faktycznie może tu pomóc ponowne płukanie piasku

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Co to jest?

bf3ef90aaf498f9b10d860c84805849a.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano

@Bartek_De ten dinks to tak naprawdę drugi wlot do filtra :) rurki zrobiłem z plexi wygiąłem i jedną poprowadziłem na drugą stronę pod piaskiem, zamysł miałem taki i się udał że filtracja za pomocą unimaxa miała wywoływać okrężny ruch wody i tak jest ale co z tego jak i tak dałem du*y z piaskiem ehhhh...

A jeszcze jedno pytanie bo nie mogę za cholerę odpowietrzyć tego unimaxa ciągłe są w nim jakieś bąble wkurza mnie to niemiłosiernie obieg działa ale gdzieś stanęło powietrze i dupa  ruszam tym kubłem i nic nie przeciska nie wiem dziwną sprawą jest to że woda w rurach doprowadzających wodę do filtra z prefiltrów po wyłączeniu filtra spływa do kubła i w rurce zostaje tak naprawdę powietrze. 

Opublikowano

To może masz powietrze w prefiltrach HW? Jak je podpiąłeś tzn gdzie wlot a gdzie wylot. Spróbuj potrząść prefiltrami.

Co do tego wlotu, ok fajny patent, ale w takim układzie jest on za wysoko i może nie zbierać odchodów jak już ryby dojdą

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@ErtosNawet jeśli wygiąłeś rurkę w łuki łagodne jak zakręty na Autobahnie ;) to jest tam co najmniej jedno kolanko: na wyprowadzeniu z piasku w górę. Każde załamanie rur tłumi przepływ a ty już na dzień dobry masz za słabego mechanika do tego baniaka - Unimax 500 ma nominalny przepływ 1,500L/h, tak? Do tego prefiltry i przepływ spada jeszcze bardziej. Mierzyłeś realny? 

Opublikowano

Racja chyba bez mechanika wewnątrz będzie lipa a co sądzicie aby dokupić grubszego piasku przepłukać i dodać do baniaka ? Bo wybierać wszystko tez nie wiem czy mi się uda :) 

Opublikowano

Grubszy piasek nie ma zupełnie sensu.  

Nie musisz wybierać każdego ziarenka. Wyjmij kamienie, odlej wodę a piasek zwyczajnie wyszufluj.  

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za pomoc :) problem rozwiązany mleko ustępuję otóż z racji iż tego unimaxa kupowałem z wyprzedaży w sklepie aquaela i jego rok produkcji był oznaczony jako 2015 rurka odpowietrzająca wewnątrz kubełka się odpięła od takiego dinksa przez co kubeł nie mógł się odpowietrzyć, po odpowietrzeniu przepływ wzrósł dodatkowo nie znalazłem w prawdzie mojego starego filtra wewnętrznego ale za punkty lojalnościowe postanowiłem kupić mechanika do wewnątrz aquaela wczoraj o godz 20 włożyłem go do baniaka i aktualnie oceniam kalrowność na 6/10 :) 

Dziękuję wszystkim za pomoc nie mniej jeszcze jedno pytanko nie związane z tematem ponieważ startuję zbiornik według instrukcji 

zastanawia mnie punkt odnośnie temperatury wody czy ona cały czas ma mieć 30c ? I dlaczego akurat taka temperatura ?

• Lubię to 1
Opublikowano
16 godzin temu, Ertos napisał:

Dziękuję wszystkim za pomoc :) problem rozwiązany mleko ustępuję otóż z racji iż tego unimaxa kupowałem z wyprzedaży w sklepie aquaela i jego rok produkcji był oznaczony jako 2015 rurka odpowietrzająca wewnątrz kubełka się odpięła od takiego dinksa przez co kubeł nie mógł się odpowietrzyć, po odpowietrzeniu przepływ wzrósł dodatkowo nie znalazłem w prawdzie mojego starego filtra wewnętrznego ale za punkty lojalnościowe postanowiłem kupić mechanika do wewnątrz aquaela wczoraj o godz 20 włożyłem go do baniaka i aktualnie oceniam kalrowność na 6/10 :) 

Super że wszystko się udało :) 

Wstaw zdjęcie jak teraz wygląda klarowność wody ;) 

16 godzin temu, Ertos napisał:

Dziękuję wszystkim za pomoc nie mniej jeszcze jedno pytanko nie związane z tematem ponieważ startuję zbiornik według instrukcji 

zastanawia mnie punkt odnośnie temperatury wody czy ona cały czas ma mieć 30c ? I dlaczego akurat taka temperatura ?

Podobno w wyższej temperaturze szybciej rozmnażają się bakterie,ale wiesz na ten temat są różne opinie ;) 

Czy to ktoś udowodnił? Nie wiem,bo dla mnie to bez różnicy. Np.jak kiedyś startowałem z krewetkarium to dodawałem bakterie do wody o temperaturze 22-24C i cykl azotowy też dobiegł końca.

Moim zdaniem jak ustawisz optymalną temperaturę na 26-27C dla to nie będzie problemu z startem,ani z zakończeniem cyklu azotowego.Chociaż jak znam życie to przy tym starcie na WA też będziesz miał problemy.

Tak czy inaczej życzę powodzenia :)