Weronikaaa_ Opublikowano 30 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Witam, mam problem. Moje pyszczaki strasznie gryzły (zaczęły od 2 dni) jedną rybkę.... Widać, że radzi sobie z tego powodu coraz gorzej. Czy jeśli potrzymam ją tak zamknieta (normalnie karmiac) przez okolo dwa dni to coś pomoże? Teraz gryzą słoik
Artur67 Opublikowano 30 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 30 Grudnia 2018 (edytowane) W słoiku Ci padnie, natychmiast przenieś ją do osobnego zbiornika (jesli posiadasz pusty, dojrzały biologicznie zbiornik), albo umieść ją w podwieszanym plastikowym zbiorniku/pudełku, z otworami po bokach i z dołu żeby woda przezeń przepływała, otwory na tyle małe żeby ryby nie mogły się do niej dostać. Plastikowy zbiornik/kubełek umieść blisko wylotu z filtra. To priorytet, później możemy mysleć co dalej i dlaczego tak się stało - jeśli jej nie przeniesiesz to nie będzie to miało sensu bo... rybki już nie będzie. Edytowane 30 Grudnia 2018 przez Artur67
pavlofico Opublikowano 30 Grudnia 2018 #3 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Prawdopodobnie masz samce i walczą o pozycję. Zrób zdjęcia co masz w zbiorniku i znajdzie się jakieś rozwiązanie. I kup kotnik. Zasłoń pończochą żeby nie było widać że w srodku jest ryba. Wysłane z mojego ZTE BLADE V0730 przy użyciu Tapatalka
Weronikaaa_ Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor #4 Opublikowano 30 Grudnia 2018 (edytowane) Ale w słoiku są u góry dziury, nie mam osobnego zbiornika dziś, i w środku jest brzęczyk Edytowane 30 Grudnia 2018 przez Weronikaaa_
Artur67 Opublikowano 30 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 30 Grudnia 2018 (edytowane) Kotnik spoko ale: a) nie kupi go teraz, rybka do rana padnie w szczelnym słoiku b) w kotniku będą zbierały się dochody EDIT Dziury na wieczku niewiele zrobią - woda musiałaby płynąc przez słoik a nie sunąc nad nim. Edytowane 30 Grudnia 2018 przez Artur67
Andrzej Głuszyca Opublikowano 30 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 30 Grudnia 2018 1 minutę temu, Weronikaaa_ napisał: Widać, że radzi sobie z tego powodu coraz gorzej. Czy jeśli potrzymam ją tak zamknieta (normalnie karmiac) przez okolo dwa dni to coś pomoże Nie karm w tym słoiku. Słoik zamień na ( jak masz ) na jakiś tani kotnik podwieszany w akwa. Zamknęłaś rybę w słoiku gdzie doprowadzasz tylko powietrze. Gdy zaczniesz karmić w tak wydzielonym miejscu gdzie woda może szybko zmienić parametry to ryba Ci po prostu padnie. W kotniku , który jest przepływowy woda ma te same parametry co w akwa i tam możesz karmić.
pavlofico Opublikowano 30 Grudnia 2018 #7 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Kotnik spoko ale: a) nie kupi go teraz, rybka do rana padnie w szczelnym słoiku w kotniku będą zbierały się dochody EDIT Dziury na wieczku niewiele zrobią - woda musiałaby płynąc przez słoik a nie sunąc nad nim.Pisaliśmy razem. Kotnika używam od dwóch lat i zdaje egzamin. Wysłane z mojego ZTE BLADE V0730 przy użyciu Tapatalka
Artur67 Opublikowano 30 Grudnia 2018 #8 Opublikowano 30 Grudnia 2018 ,, i w środku jest brzęczyk " niewiele to zmienia, dodatkowo stresuje rybę bo ma jakieś głośne ustrojstwo w odległości ,,pod samym nosem"
pavlofico Opublikowano 30 Grudnia 2018 #9 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Jak masz durszlak to bedzie lepszy niż słoikWysłane z mojego ZTE BLADE V0730 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi