Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Musze przestudiować dokładnie temat tego purolite. W kranie NO3 na poziomie ok 5, chociaż ostatnio było 40, i teraz przed każdą podmianą robię test dla pewności.

Opublikowano
Godzinę temu, AndrzejGłuszyca napisał:

...ale to usunie skutek a nie przyczynę. Przeanalizuj skąd możesz mieć tak wysokie NO3. Czy to wina złej filtracji czy parametrów kranówy

A może gdzieś w kamieniach leży zdechlak?

Opublikowano

nie ma takiej opcji bo wszystkie zdechlaki osobiście wyciągałem, jakieś trzy tyg temu nawet wyjąłem wszystkie kamienie i wyssałem piach i płukałem.

Opublikowano
9 hours ago, Adam1 said:

Musze przestudiować dokładnie temat tego purolite. W kranie NO3 na poziomie ok 5, chociaż ostatnio było 40, i teraz przed każdą podmianą robię test dla pewności.

Nawet 40 to poprawa w porównaniu do tego co masz obecnie w akwarium...;) 

Jaka filtracja mechaniczna i jak często czyszczona? Podmiana nic nie da na dłuższa metę jeśli w filtrze masz masę syfu, który będzie zatruwał wodę albo sam filtr nie wyrabia. Rób dalej podmiany co kilka dni żeby zbić to NO3 ale musisz znaleźć przyczynę tego skoku.

Opublikowano

Filtr mechaniczny mam aquael turbo 1500, czyszczony co poltora do dwoch tygodni. Dzisiaj rano wyłowiony kolejny trup, ten co wieczorem plywał bez sił, nie została zameczona, przez samca, . Zrobiłem zdjęcie.

Tak w kranie było 40. 

IMG_20181231_080701.jpg

Opublikowano (edytowane)

Na takie doraźne zbicie NO3 wlej Kordon Amquel Plus, to tak na szybko. To oczywiście żeby poprawić na ten moment jakość wody, ale i tak jak koledzy piszą trzeba znaleźć przyczyne wysokich wartości azotanów.

Edytowane przez Mróz