Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do zbiornika 190x60x60 co moge połączyć z tych gatunków?

Pseudotrophus acei wite tail, 

pseudotropheus elongatus,

Cynotilapia afra jalo reef,

melanochromis cyaneorhabdos,

aulonocara fire fish,

labidochromis caeruleus.

Opublikowano

Kolega nowy i nie zna się na pyszczakach?

Nastaw się albo na mbuna albo non mbuna, a non mbuna albo mala non mbuna albo większa tak zwane predatory.

Doświadczeni malawiści na forum na pewno coś doradzą.

Fire fish nie pasuje, caeruleus tak średnio pasuje do reszty co napisałeś.

Opublikowano (edytowane)

tak. calkiem nowy i zielony. szukam czytam ale to dopiero poczatek przygody. myslalem o mbuna. ale jeszce nie do konca je rozrozniam. niby wiem ze powinna się zgadzac dieta, z tym ze nie bardzo wiem czy mozna polaczyc dla przykladu rube ktora je wszystko z przewaga zieleni z rybą o je wszystko z przewagą mięsa.

Edytowane przez Stu_21
Opublikowano (edytowane)

Przedmówca już zasugerował, że Labidochromis caeruleus i fire fish nie pasują pod względem diety. Ja dodam jeszcze od siebie, że fire fish to hybryda, która nie występuje w jeziorze. 

Poza tym cała reszta jak najbardziej. Maingano i Ngary proponuję w większych grupach, ponieważ Ngary są stadne, a maingano to agresywna ryba wewnątrz gatunkowo. Brakuje tu trochę żółci, więc można by zamienić Jalo Reef lub elongatus Mphanga (jeśli dokładnie o tą rybę chodzi) na Metriaclimę estherae, Labeotropheus trevawasae Thumbi West, Metriaclimę koningsi lub Metriaclimę msobo Magunga.

Ryby MC/ OB też można wziąć pod uwagę. Dodadzą żółci, ale nie każdy je lubi. Jest wiele gatunków do wyboru wśród Metriaclimy, Labeotropheusa, czy Tropheopsa. Ja od siebie mogę tylko powiedzieć, że są na prawdę wyjątkowe. Na pewno urozmaicą zbiornik swoimi ciapkami🙂

Edytowane przez przemo-h
Opublikowano (edytowane)

Doczytałem, że elongatusMphanga jest agresywna. Nie wiem jak to jest w rzeczywistości. Więc chyba ją odpuszczę. Za żółty kolor chciałem wziąć   Yellow.

nie wiem co oznacza MC/OB. Fire Fischer też odejdzie. Co można by dodać w kolorze czerwonym? 

dzieki za odpowiedź.

Edytowane przez Stu_21
Opublikowano (edytowane)

Tutaj masz przykładową Metriaclimę estherae Minos reef:

http://www.onzemalawicichliden.eu/Bestanden vissendatabase eng/Metriaclima estherae Minos Reef OB eng.html

Chindongo elongatus Mphanga jest równie agresywny, jak cała reszta ryb z Twojej listy, poza Pseudotropheus elegans Ngara. Są to ryby średnio agresywne. Może on sprawiać kłopoty w mniejszych zbiornikach, ale w Twoim wątpię, że będzie dochodziło do większych problemów.

Koloru czerwonego nie będę proponował, bo w większości są to hybrydy stworzone przez człowieka. Jest jednak kilka gatunków z lekkimi wstawkami pomarańczu. 

Metriaclima emmiltos, Metriaclima pyrsonotos, Labeotropheus trevawasae Thumbi West, Iodotropheus sprengerae itd. 

Edytowane przez przemo-h
Opublikowano

Hej. Dotarłem do hodowcy których nie mam zbyt wiele w odleglosci 100km poza jednym dużym sklepem, który ceny ma na poziomie 7-12 euro za maluszki. No ale jest:

Synodontis x3

protomelas Taiwan reef 1+2

Pseudotrophus acei wite tail 1+4

melanochromis cyaneorhabdo 6x

labidochromis cearuleus  2+4

Zastanawiam się nad wpuszczeniem świderków. W innych moich szkiełkach na straży populacji ślimaków stoją helenki. Jako, że helenki nie bardzo pasują do biotopu malawi, nie chce ich tutaj wpuszczać. Doczytałem, że pyski kontrolują liczbę ślimaków, ale już u wielu ludzi widziałem plagę której nie można było powstrzymać. stąd moje obawy.