Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Maciek..abyś dostał satysfakcjonującą odpowiedź to napisz jakiej wielkości jest akwa, jaki piasek , jaka obsada, parametry, oświetlenie , czas świecenia itp.  bo znikąd one się nie biorą. Na szybie to je zeskrob np. starą kartą kredytową:) zresztą glonów  niekoniecznie będziesz musiał walczyć.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Wymiary dł 90x40x40 piasek, kwarcowy biały ,świetlówka led biała ,długość naświetlania 7h parametry GH 7,KH 6 pH 7,6 ,
A no3? Jak często robisz podmiany?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Kolega robi wszystko aby pozbyć się glonów a ja znów z niecierpliwością czekam aż się u mnie pojawia i nic z tego:(

Opublikowano
18 godzin temu, benjam napisał:

Witam

Kolega robi wszystko aby pozbyć się glonów a ja znów z niecierpliwością czekam aż się u mnie pojawia i nic z tego:(

To fakt jedni walczą a drudzy czekaja na glony, ja bym obstawial za duzy fosfor do azotu, zrób podmiane wody wyczyść szyby. Masz swiatlo z okna na baniak?

Opublikowano

Glony z szyby usuwa się czyścikiem. Po kilku razach ryby się uczą, że to bonusowa wyżerka i czyszczenie szyb to dla nich święto. :D

Opublikowano
13 minut temu, anutemix napisał:

To fakt jedni walczą a drudzy czekaja na glony, ja bym obstawial za duzy fosfor do azotu, zrób podmiane wody wyczyść szyby. Masz swiatlo z okna na baniak?

Tak światło pada bokiem na akwa.... W jakich proporcjach zrobić podmiane? 

Opublikowano (edytowane)

Jak pozbyć się glonów ?

1/ zastanów się nad sprawnością filtracji biologicznej, ew. silnym wylotem wody z filtra na szybę lub tło (sprzyja glonom), oświetleniem, .....

2/ sprawdź poziom No3 i PO4 (lub bez sprawdzenia zwiększ podmiany wody)

3/ wprowadź do akwarium ślimaki Military Helmet (nie lubię glonów, więc mam je u siebie we wszystkich zbiornikach:))

Edytowane przez tom77