Skocz do zawartości

Efekty stosowania "ustrojstw" , żywic jonowymiennych i ewentualne skutki uboczne.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, iquitos68 napisał:

Jakiś czas temu pisałem że u mnie po wymianie wody w akwarium przy pomocy ustrojstwa z filtrem węglowym ryby ocierają się.

To może być spowodowane tym że z niektórych węgli wytrącają się mikro drobinki które przywierają do skóry ryb i je drażnią. 

Gdzieś był o tym temat a i ja zauważyłem ocieranie jak kiedyś zastosowałem jakiś tani węgiel. 

Dodatkowo niektóre węgle wydzielają sporo fosforanów  

Edytowane przez eljot
  • Lubię to 1
Opublikowano

Zaczęłam się nad tym zastanawiać kiedy kupiłam filtr RO. W tym filtrze zamontowany jest restryktor, czyli coś co dostosowuje przepływ do danego filtra. Więc szybkość przepływu, a co za tym idzie, czas kontaktu filtrowanej wody z wkładami , ma znaczenie dla jakości filtracji. Przy dużym przepływie,  przez węgiel, jego działanie jest prawdopodobnie niewielkie.

W osmozie restryktor jest stosowany na wylocie "brudnej" wody z membrany, aby ograniczyć jej marnowanie i dobiera się go pod membranę. Nie ma to nic wspólnego z wkładami za membrana. Chyba, że U Ciebie jest on inaczej zamontowany...
Same wkłady na pewno mają określony maksymalny przepływ, dla węglowych zazwyczaj jest to maks 6l/min. Wystarczy zastosować się do zaleceń producenta...
  • Lubię to 1
Opublikowano

Wiem, że restryktor jest dobierany tak aby membrana mogła jak najlepiej działać. Ale Wkłady sedymentacyjny i węglowy są przed membraną, a nie za nią. Więc tym samym restryktor reguluje przepływ przez te wkłady.

Zgadzam się z Tobą , że trzeba zastosować się do zaleceń w instrukcji danego wkładu, określającech przepływ. W zasadzie napisałeś to samo co ja czyli o skuteczności działania np. węgla decyduje stosowanie przepływu zalecanego przez producenta.

Opublikowano

bardzo ciekawy temat i mam nadzieję że będzie się rozwijał.Osobiście mam mam zamontowane pod prysznic dwa wkłady liniowe jeden do oczyszczania mechanicznego drugi z węglem ale nie reguluję przepływu tylko najpierw spuszczam trochę wody a następnie od razu do baniaka na fula i tak co dwa tygodnie po ok 20% baniaka,

Opublikowano

Ciekawy temat. Sam miałem budować ustrojostwo do automatycznej dolewki-po tym temacie już nie jestem pewien czy to dobry pomysł. Może mimo wszystko lepiej zastosować filtr RO?

Opublikowano

Ale co chcesz osiągnąć filtrem RO. Woda po przejściu przez filtr RO jest pozbawiona praktycznie wszystkich składników szkodliwych i potrzebnych. Aby mogła być użyta w akwarium musi być ponownie zmineralizowana odpowiednimi preparatami.

• Lubię to 1
Opublikowano

Już kiedyś pisałem że przy podmianie wody przez ustrojstwo z wkładem węglowym moje acei (i tylko one) dziwnie się zachowują praktycznie leżą na dnie jakieś 15 min po podmianie. Parametry kranówki w normie wymieniałem wkład na nowy kombinowałem z przepływem i wszystko na marne. Rybki mam już 10 miesięcy i co tydzień jest tak samo więc już przestałem się tym przejmować bo nie mam pojęcia co zrobić. 

Opublikowano

Po tym temacie , coś mnie tknęło zrobić testy wody, muszę się przyznać dawno nie robione . Testy PH salifert, KH i GH JBL kropelkowe i muszę przyznać że trochę się zdziwiłem , mój baniaczek to 160x60x60 podłoże piach koralowy 0.5-1.0 mm Blue Tressure cztery duże wapienie i 1łyżka stołowa na 80L soli do morszczaków reef crystal saltz to mój standard w filtrze sam matrix, purigen i gąbki nic po za tym głowica z gąbką do wody nic nie leje nie ulepszam nie podnoszę itp. Wracając do tematu pomiar :

PH-7.4

KH-6

GH-10

Na początku pomyślałem że coś może w wodociągach majstrowali zmierzyłem więc kran KH-25, gh-32 beton Lubelski bez zmian. Zbiornik zalany przez ustrojstwo czyli dwa wkłady liniowe takie jak idą przed korpusem do membrany osmozy.

Czy to możliwe aby ustrojstwo tak bardzo zmiękczało mi wodę .

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.