Andrzej Głuszyca Opublikowano 29 Grudnia 2018 #11 Opublikowano 29 Grudnia 2018 29 minut temu, Artur67 napisał: Filtr wewnętrzny nie zbiera zbyt dużo syfu - fakt. Jaki masz ten filtr...chodzi mi o pełną nazwę ?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 29 Grudnia 2018 #13 Opublikowano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Rozumiem:) Bo te skróty wprowadziły mnie w błąd. Artur ..pytam bo są same pompy pod nazwą Aquael Cyrkulator 500/100/1500/ 2000. Te pompy są takie same jak w filtrze co podałeś. Różni je tylko cena i dodatkowy moduł w filtrze( który czasami się przydaje) , który ze swoim wkładem i gąbką nie jest tak skuteczny jak sam AC . Dlatego jeżeli ma służyć jako mechanik to również polecam jak kolega @Mróz podłączyć prefilrt Eheim z watą ( sam to stosuję) albo gąbkę ale nie taką jak jest w filtrze (zbyt duże oczka ) ale taką jak na zdjęciu poniżej i koniecznie z rowkami. Kształt obojętny. Dodam tylko i mam nadzieję retorycznie: warto mieć odłączony wężyk od napowietrzacza bo przy jego stosowaniu wydajność pompy spada o około 50%. I co jeszcze ważne...ten filtr ( czy też inny) sam z siebie nie wciągnie odchodów jeżeli cyrkulacja nie będzie prawidłowa. Dlatego te rowki widziane na zdjęciach są bardzo praktyczne Źródło zdjęcia: internet. Edytowane 29 Grudnia 2018 przez AndrzejGłuszyca 3
Artur67 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor #14 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Pytanie retoryczne, ale jednak odpowiem - wężyków które robią bąbelki - ostatnio miałem taki bajer jak jedyne filtry w sklepach i domu były marki Delfin. Prefiltr eheim'a mam aktualnie w kwarantannie z sauloskami od malawiana, jak podrosną to przełożę do ogólniaka razem z rybami, ot co postaram się zorganizować taką gąbkę, bo gdzieś powinienem mieć. Tyle że tam mam chyba PPI60 (o ile takie istnieją, wiem na 100% że ma więcej oczek na cal niż PPI45)
egon44 Opublikowano 29 Grudnia 2018 #15 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Polecam takie rozwiązanie jak pisali koledzy czyli Aquael + prefiltr Eheima z watą filtracyjną. Spełnia naprawdę swoją rolę,i śmiało powiem że super zbiera zanieczyszczenia mechaniczne z wody. 1
Rekomendowane odpowiedzi